Twittertips

Twittertips
Door twitterdeskundoloog en zuivelexpert Driekus Vierkant

Dus jij hebt verstand van communicatie! Je hebt ervoor gestudeerd! Het is je vak! Je kan tekstjes verzinnen. Concepten bedenken. PR dingen doen. Stukjes schrijven. Het is jouw wereld. Jij bedenkt de spin. Jij maakt de lekkere zoete knapperige brûlée om de crème te verhullen. Wat natuurlijk gewoon vieze vla is met gefikte suiker. Je broadcast je spin de wereld in. En de hele wereld eet het als zoete koek.

Je vergadert en neemt de tijd om de teksten perfect uit te werken. Om het goede sfeertje neer te zetten. Massamanipulatie, de hele wereld naar jouw hand. JIJ! JIJ! WORLD DOMINATION. Aanzien. Reputatie. De mannen vallen als bosjes voor je.

Ja en dan hoor je dat socialmedia ook een belangrijk nieuw kanaal is. Dus tuig je een twitteraccount op voor je opdrachtgever. Met een logo. En een kek achtergrondje. En je volgt de richtlijnen van de socialmedia cursus. Namelijk minimaal één keer per dag een tweet. Met een leuk weetje over het product. Een (t)weetje. Hihi! Maar gebruik wel de goede woorden. Voor de SEO. Hallo! De SEO! En een linkje voor de call-to-action. JIJ. Ja JIJ bent de socialmedia expert.

En dan. OEPS. Iemand reageert. Met een vraag. Over het product. Weet jij veel hoeveel procent vet er in die vieze vla zit. Je bent van de socialmediaonlinecommunicatiemarketing. Niet van de vla. En ze willen direct antwoord!

Of OEI, een opmerking. Iemand betrekt je in een discussie. Of vla wel gezond is en wat jij er van vindt. JA MAAR! Het communicatievak is toch geen dialoog?! Ieuw viesbah! In een dialoog heb je geen tijd om goede teksten te verzinnen. Geen moment voor overleg om die ene kwinkslag te bedenken. En dan moet het ook nog in 140 tekens passen!

Of HELP. Een grapje. Iemand is gevat. Maakt een grapje over je opdrachtgever. Je product. Over JOUW tweet! En anderen doen mee. Ze hebben plezier. Ze delen foto’s van lelijke dikke mensen die vla met hun handen eten. Blote vrouwen in een vla-bad. Daar gaat je spin. Je staat voor schut. Hoe leg je dit je opdrachtgever uit.

Of PANIEK! Een parodie. Je levenswerk. Vier jaar HBO en dan dit. Het parodieaccount tweet met een spervuur van twintig tweets per uur en krijgt meer volgers, retweets en favorites dan jij. Binnen vier uur het Buckler effect. Vla is niet meer hip. Vla is het lachertje van de zuivelindustrie geworden.

== Twitter Tips Van De Driekussen ==

1! Ben je niet gevat? DOE. HET. NIET. Ga niet twitteren. Echt niet.

2! Niet negeren. De boekjes en cursussen zeggen: negeer lastige tweets. Nee, doe het niet. NOOIT NEGEREN. Je valt meteen door de mand als iemand die niet kan communiceren. Sta je dan. Bij je opdrachtgever. Met je marketingPRcommunicatieopleiding. En je socialmediacursus. Tegenover gewone burgers die blijkbaar wel normaal kunnen communiceren.

3! Reageer NOOIT zakelijk, afstandelijk of zuur. Nooit. Twitter is een full-time job. Ga in dialoog. Maak een geintje. Outsmart de grappenmakers. Zet ze voor gek. Daag ze uit.

4! Geen communicatieplan. Geen stramien. Socialmedia is interactie waarbij iedereen bepaalt hoe er naar je gekeken wordt. En iedereen is met meer dan jij alleen. Het gaat om hoe JIJ je opstelt. Net als in het echt zeg maar. En dan maar hopen dat het goed komt. Iedereen prikt zo door jouw laagje caramel heen. Hoe dikker je suikerlaag, hoe minder serieus je wordt genomen.

5! NIET BLOCKEN. Je kan iemand muten. Maar een bedrijf of organisatie die iemand blockt is een doodzonde en werkt als een boomerang.

6! Nodig NOOIT iemand uit voor een kopje koffie om het eens persoonlijk te bespreken. HALLO je zit toch op Twitter?! What happens on Twitter stays on Twitter. Je bespreekt het hier en nergens anders.

7! Zie een parodie als het hoogst haalbare, meest eervolle. Je doet er immers toe. Je krijgt aandacht. Maak zelf alvast een parodie-account op je eigen account aan. Wees ze voor!

8! Twitter is een kroeg. Informeel. Er wordt geflirt, gelachen, gefilosofeerd, geruzied en geouwehoerd. Doe alsof je in een kroeg bent en de helft van je publiek dronken is en in zijn onderbroek zit. Het is namelijk echt zo. (red: yup ook hier).

9! Wees niet fanatiek over je product. Jij vindt vla misschien echt wel lekker. Voor jou draait de hele wereld om vla. Je hele lifestyle is vla. Jouw vrienden zijn hardcore vla-fans. Je opvoeding draaide om vla. Maar het merendeel van de wereld vindt het gewoon smerige koeienuiersapdrek en jou een idiote vla-gek. Accepteer dat. Het is maar vla.

10! Volg en luister naar @driekusvierkant. Wordt volgeling. Niet stiekem meelezen. Maar volg! En retweet. En plaag. Plaag mee. Plaag terug. Je leert het on-the-job. Helemaal gratis. Driekus Vierkant is een account dat door 19 specialisten wordt beheerd. Driekus Vierkant is een parodie op jezelf. Jij bent een parodie op jezelf. Als Driekus Vierkant je zijn lachspiegel voorhoudt, moet je niet ‘lelijk!’ roepen, want dan heb je het over jezelf. Lelijkerd. Drie Kusjes.

Bonus tip 11: Het is maar Twitter. #korrelzout

 

 

Dit artikel wordt mede aangeboden door
de Nederlandse Bond van Vla Fabrikanten

Nieuw! Broccoli-vla.
Met knapperige stukjes.