Radicalisering door slecht onderwijs

Radicaal Anders Onderwijs
Door bijzonder hoogleraar Driekus Vierkant

Alexander Pechtold schreef een stukje in het NRC. Dat ongelijkheid zorgt voor radicalisering. Als iedereen maar gelijk is, dan worden mensen ook niet radicaal. Als je ze maar brood en spelen geeft, hou je ze zoet. We moeten tokkies belonen voor hun gedrag, anders gaan ze zich slecht gedragen. Geef ze geld en ze haten je niet! Pap ze nat in het onderwijs en het worden zoete kindertjes!

En Henk Pijlman, burgemeester beoogd Eerste Kamerman en eindbaas Hanzehogeschool was het roerend met hem eens.

Screen Shot 2015-01-21 at 10.54.28

 

Nou wij hebben een andere maar net zo lekkere populistische onderbuiktheorie. Dat onderwijs mensen radicaliseert.

Tokkies wisten vroeger hun plek in de maatschappij. Onderaan de ladder. Werken, belasting betalen, luisteren naar de baas. En ineens moesten ze worden verheven. Geef ze een HBO diploma en hou ze voor dat ze ineens recht hebben op geluk en rijkdom. Maar ja. Dat HBO diploma stelt niks voor. HBO-ers zijn de nieuwe arbeidersklasse. Dat recht op geluk, dat recht op rijkdom blijkt het recht te zijn op het zoeken naar geluk, het zoeken naar rijkdom. Je moet er potdorie echt iets voor doen! Je moet toch ineens werken voor je centen. Vechten voor erkenning, vechten voor respect, vechten voor je inkomen, vechten voor je plekje in de maatschappij. En dat vechten, dat wordt dan ineens te letterlijk opgevat. En daar heb je het. Radicalen. Mensen die vinden dat ze onrecht is aangedaan. Want respect, aanzien, een inkomen, rijkdom, geluk: het was je toch allemaal beloofd! Je hoefde er alleen maar een HBO papiertje voor te scoren! Radicale vechters. Die haten. Dat een ander het wel heeft en zij niet. HOE. KAN. DAT. TOCH. Het was je beloofd en toch heb je het niet. Dat een ander er wel voor knokt, nee dat zien ze niet. Nee, het IS HUN SCHULD dat jij het zo slecht hebt. DIE RIJKEN! MET HUN GELD! NIVELLEREN ZULLEN WE ZE! ALLES MOET PLAT GENIVELLEERD! HAAT. LATEN WE ZE OPBLAZEN. ALLEMAAL. Platmaaien. Met AK47’s. En bommen. BOEM!!! Hahaha dat zal ze leren.

Over leren gesproken. Stel nou hè. Dat een Hogeschool je geen valse beloften doet. Maar een beetje karakter in je schopt. Zo van: luister vriend, je begint onderaan de ladder en alleen jij bent verantwoordelijk voor je succes. Wij kunnen je alleen maar een stukje op weg helpen. Met misschien wat kennis maar bovenal met mentaliteit. Als je dat niet van huis uit meekrijgt dan zullen we je hier even de oren wassen over hoe de wereld werkt. Ja het leven is zoeken, knokken en leren. Altijd leren. Niks geen vier jaar blokken en dan een baan. Dat is voorbij. Wees realistisch en stem je ambitie af op je kunnen. Of zorg dat je meer kan als je ambities groter zijn. Dat proberen we hier voor je te faciliteren. Maar vechten zul je. Vechten. Niet met een Kalashnikov maar met je kop. Want zo werkt het hier in dit land. Je mag alles zeggen en denken wat je wil. Wees constructief in plaats van destructief. Denk na. Idioot. Daag ons uit. Daag iedereen uit. En ga. Doe het. Alles behalve geweld.

En dat nivelleren. Alexander. Henk. Ouwe commiesocialisten in groene D66 jasjes. Hoeveel leveren jullie eigenlijk vrijwillig in? Van je door ons opgehoeste belastingen die bedoeld waren voor goed onderwijs?