Energy Valley: bitterballen

Energy Valley Bitterballen
door de immer energieke Driesearch Vierkant

stichting-energy-valley-logo
ennerzie vellie. Zo spreek je dat uit als je gehemelte is verbrand door een bitterbal.

Groningen wil graag de energieprovincie van Nederland zijn! En dat zijn we ook. Met zoveel gas onder de grond zitten hier bedrijven zoals GasUnie, GasTerra, NAM en alles wat daar aan bedrijvigheid en werkgelegenheid omheen hangt. Een miljardenindustrie. Nog wel, want het gas raakt op en in 2020 (moie, dat is al over vijf jaar!) gaat het dus downhill met die hele industrie en dan zijn we een ingestorte arme en verlaten provincie.

Om die energieprovincie meer op de kaart te zetten werd Energy Valley bedacht. Op zich een goed idee. Zeker nu we naar nieuwe energievormen moeten. En moeten bedenken hoe we zonder dat gas (en hopelijk zonder aardbevings) toch energieproducent van Nederland kunnen zijn (en er dan ook eens wat centen aan overhouden).

We gaan energie halen uit bloemetjes en regenbogen en zachte lentebriesjes en fijne warme zonnestraaltjes en dat doen we allemaal samen en we worden gelukkig en stinkend rijk en we laven ons aan alcoholische versnaperingen,  jonge studentes en gefrituurd eten, en. Eh. Sorry. Driekus is op dreef.

Energy Valley werd opgetuigd. Uiteraard met riante vertegenwoordiging van Noordelijke ambtenaren en bestuurders. Tot en met Commissaris van de Koning Max van den Berg. En natuurlijk alle usual suspects inclusief mannetjes van bijvoorbeeld de Hanzehogeschool en de RuG.

En toen. BOEM. In 2013. Een pijnlijk rapport van de Noordelijke Rekenkamer (4MB PDF).

Screen Shot 2015-02-16 at 10.31.33
zo’n conclusie moet al voldoende zijn om de directie en de RvT en de hele strategic board er met pek en veren uit te wippen

Wat daar in Driekustaal staat is: Energy Valley organiseerde vooral veel leuke borrels en partijen en vrat zich vol met bitterballen, vergezeld van veel bier. Energy Valley stak door ons opgehoest belastinggeld in logo’s, billboards, t-shirts van sporters,  en andere onzinnige reclame. Energy Valley was een organisatorische puinzooi wat uiteraard kwam door die veelvoud aan alcoholische innames. Er werd met geld gesmeten. Er werd op de eigen borst getrommeld als er een keer iemand een succesje had die verder niks met Energy Valley te maken had, terwijl de eigen peperdure subsidietrajecten totaalfaalden maar dat werd uiteraard in de  frituurpan geflikkerd, samen met de bitterballen. Ergo: het geld -en we hebben het over vele miljoenen- is weggesmeten. Enfin, leest u het hele rapport maar en uw kaak zal dusdanig openvallen dat er wel 34 bitterballen in uw mond passen.

En toen. FRITUURPANBOEM. Begin 2014. Een vertrouwelijk rapport van Berenschot. Over Energy Valley. Bobo’s in het Groningse gingen de door bier en bitterballen in omvang toegenomen billen zenuwachtig draaien op het pluche. Het rapport werd onder de pet gehouden. Onder de dubbele pet zelfs. Ja. Oeh. Het stond er niet met zoveel woorden maar er werd gesproken over BELANGENVERSTRENGELING van bestuurders, ambtenaren en directie. Pas maanden later werd het rapport stilletjes op de website van de Provincie Groningen geplaatst. En weer stiekem verwijderd.

Screen Shot 2015-02-16 at 09.31.08
de bitterballen druipen ze nat tussen de billen door

Dit document raakt direct de rol van gedeputeerden en de Commissaris van de Koning. Dus nogal logisch dat men er zo krampachtig over doet. Maar we hebben het document te pakken gekregen! Download hier het Berenschot rapport over Energy Valley. (0,5MB PDF). Dat was smullen! Bijna zo lekker als een biertje en bitterballen op een Energy Valley ballenfeestje. Hier een klein stukje uit het document:

Screen Shot 2015-02-16 at 10.56.50
kill kill kill dodelijk pijnlijk – omg dat kan toch niet – dit is te amateuristisch – wie verdient hier eigenlijk aan – hoeveel geld glijdt er in de achterzak

Dubbele agenda’s, dubbele petten. Alle dubbele biertjes in het keeltje. Alle dubbele bitterballen met Marne’s Mosterd nog an toe! Je zou er bijna met consumptie van gaan praten. Energy Valley heeft uiteraard beterschap beloofd. En zo konden onze bestuurders ongeschonden wegkomen. En de hand boven Energy Valley houden. Want Energy Valley publiekelijk laten vallen zou hun eigen positie ondermijnen.

Men heeft formeel wat geschoven en de rollen wat gescheiden. Maar het zijn nog exact dezelfde mensen. Met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken. En dat staat allemaal niet in de krant. (Waar E&E Advies overigens regelmatig kopij in plakt, onthoud die naam).

Er is NIETS veranderd. Er gaan nog steeds sloten subsidiegeld heen. En de output is dramatisch slecht. Er wordt nog steeds geld in bitterballenborrels gestoken. En in sportsponsoring. Zodat men in skyboxen nog meer bitterballen kan vreten.

Wie zit er nu eigenlijk achter Energy Valley?

Screen Shot 2015-02-16 at 09.50.43
hee daar hebben we gerrit!

 

Hee! Gerrit! Meneer van Werven was directeur RO/EZ bij de Gemeente Groningen. En druk met het Euroborg project. (Het gerucht is dat zijn vrouw ineens diverse objecten in de omgeving had aangekocht, en dat was niet helemaal zuiver natuurlijk en de toenmalig wethouder zat ermee in zijn maag, maar dit hebben we verder niet kunnen onderbouwen dus laat het ons maar via Twitter weten Gerrit, hoe het precies zit, qua hoor en wederhoor). 

Screen Shot 2015-02-16 at 09.48.12
moi gerrit hoe is ie

Gerrit van Werven is destijds door de provincie Groningen gevraagd onderzoek te doen naar de haalbaarheid van Energy Valley. Dit werk voerde hij uit via Bureau van Werven.

Vervolgens werd Energy Valley opgericht.

Met Gerrit van Werven als directeur. Is dat raar? Ja dat is raar.

En tot onze verbazing huurde Gerrit van Werven zijn eigen Bureau van Werven weer in. Ja u leest dat goed. Dat is bizar. En twijfelachtig. En discutabel.

En de RvT en alle commissarissen stonden erbij en keken ernaar en vraten nog een bitterbal. Of twee. Lekker wegspoelen met een biertje. Of twee.

Screen Shot 2015-02-16 at 09.51.43
huur jezelf eens in, we doen niet moeilijk over de facturen
Screen Shot 2015-02-16 at 09.49.50
jippie, lekker veel usual suspects bij elkaar

Screen Shot 2015-02-16 at 09.51.03

Nee, zegt u. Dit is niet Bureau van Werven. Dit is E&E Advies. Ja. klopt. Dat is een handelsnaam van Van Werven Economische Ontwikkeling B.V. E&E Advies is ooit begonnen als Bureau Van Werven. Staat niet alleen op hun eigen website. Kijkt u ook maar even mee in het KvK document:

Screen Shot 2015-02-16 at 11.14.23
E&E is van Werven

Van Werven is formeel geen eigenaar meer van deze BV. Onzichtbaar gemaakt als bestuurder. Er is een stichting tussen gezet. Stichting Continuïteit Van Werven Economische Ontwikkeling:

Screen Shot 2015-02-16 at 11.16.30
wij hadden dit stichting bitterballen genoemd maar ja wij hebben wel humor

Nee geen Van Werven. Toch een dood spoor? Nee. Beide bestuurders zijn vrinden van Van Werven. Eten samen af en toe een bitterballetje. Of twee. En drinken af en toe een biertje. Of twee. Zo’n stichting is een handige constructie om je als bestuurder in de formele stukken te laten ‘verdwijnen’.

Screen Shot 2015-02-16 at 10.18.21
bitterballenleverancier
Screen Shot 2015-02-16 at 10.19.09
ballenbitterleverancier

 

Dit voelt als een bitterbal die zijn kokend hete inhoud tegen je gehemelte knalt. Hier krijgen we een hele bittere nasmaak van. Dit riekt naar bedorven bitterballen en verschaald bier. Wordt vervolgd. Hehehe. Vervolgd. Ja het wordt vervolgd. Want Driekus vroeg wat informatie op bij Provincie Groningen. Zelfs formeel via de WOB. Nul reactie. Foei Provincie Groningen. Foei. Foei Foei Foei. Drie Kusjes. #bitterbalgate

Screen Shot 2015-02-16 at 11.56.54

Advertenties