Voetjebal

Ja de bal is rond en broccoli is vies! Driekus vindt voetballen best geinig. Een beetje met je klompen tegen een bal trappen. Lol. Beetje ravotten. Mannen onder elkaar. Samen naakt douchen. Elkaar inzepen. En dan stoer doen aan de bar.

En ach dat profvoetbal. Sport is het niet want commercie maar who cares. Als mensen een mooie dag hebben dan gunnen we ze dat en dat iedereen dan met hun geld smijt en dat spelers dan rijk worden door mensenhandel transfers. Moet kunnen!

Dus als mensen dat met hun eigen centjes betalen best. Maar dan moet het wel hun eigen geld zijn. Kijk en daar gaat het mis met de plannen van de gemeente Groningen om FC Groningen 5.7 miljoen te geven. WAT DE F. Wat moet een gemeente die verantwoordelijk is voor dingen als paspoortjes en asfalt en prullenbakken legen en verder vooral niks meer nou met geld geven aan een commercieel bedrijf?!

Hoe zit dit? Nou in eerste plaats is de gemeente Groningen ooit zo dom geweest om een rare constructie te verzinnen voor de Euroborg. U weet wel dat Oostblokbetonnen geval. De gemeente financierde de bouw en Euroborg doet de exploitatie. FC Groningen huurt weer van Euroborg. En de gemeente draagt elk jaar een dikke €300.000,00 bij voor onderhoud aan de Euroborg. Waarom? Ja waarom.

Want een FC die commercieel is (en dat zijn ze) die moet zijn eigen boontjes doppen. Als je een stadion wil bouwen dan ga je als club naar de bank en dan leen je centjes en met je winsten uit horeca, goodies, spelerstransfers, kaartverkoop, advertenties en uitzendrechten los je die lening netjes af. Zo zou het moeten.

Maar nu is het dus een dubieuze constructie waarbij de gemeente eigenaar is van het vastgoed (kuch Groninger Museum) via zo’n vage nep-geprivatiseerde entiteit als een Euroborg (kuch Martiniplaza) en de FC de boel huurt. Ja dat is dus vragen om ellende, want als FC Groningen de huur opzegt zit je met een stuk vastgoed waar je niks anders mee kan dan er een grote parkeergarage van bouwen. Dat heet een desinvestering.

Daarmee geeft een gemeente bovendien zo’n club een machtige positie. Als de FC er een zootje van maakt dan kan de club dreigen de huur op te zeggen. En ja als je geen andere huurder kan vinden wil je deze wel heel graag behouden. Dus ga je schuiven. En schuiven. Maar een korting geven op de huur dat staat zo raar dus is men creatief geweest.

De FC en de gemeente hebben bedacht dat de jaarlijkse onderhoudsbijdrage wordt afgekocht. €5.700.000,00 wordt door de gemeente op de rekening van Euroborg gestort die het geld direct doorstort naar de FC. Daarmee word het te dure spelersfonds afgekocht. Met dat geld kunnen twee dingen gebeuren: het is WEG en dan ziet de gemeente er niets van terug, of het spelersfonds rendeert ineens zomaar goed en dan verdwijnt het rendement in de zakken van, eh, NIET de gemeente. Weg geld dus. En sja. Over vijf jaar komt Euroborg klagen dat het stadion onderhoud nodig heeft. En wie gaat dan weer centjes schuiven? U raadt het al. De gemeente Groningen.

Die 5.7 miljoen PUBLIEK geld wordt gewoon weggegeven. Aan een commercieel bedrijf. Dat tonnen en miljoenen verdient aan bekerfinales, merchandise, bier, dure kaartjes, reclame en uitzendrechten. In feite zijn de FC medewerkers en de voetballers gewoon ambtenaren, als je ze met publiek geld financiert. Dan moeten ze zich ook aan de Balkenende-norm houden.

En omdat Driekus niet wil dat de zaak op de fles gaat, maar ook niet dat 5.7 miljoen euro wordt verbrand, dat eigenlijk naar andere WEL PUBLIEKE zaken had moeten gaan, hier enkele extragratis tips van de Driekussen, voor de Gemeente Groningen:

 

1) Laat banken een audit doen op basis van een lening van 5.7 miljoen. Als alle banken dit niet aandurven zou de gemeente Groningen dit besluit zeer kritisch moeten overwegen. Durven banken het wel aan maar stellen ze aanvullende voorwaarden, neem al die voorwaarden dan over. Als je toch zo graag bankje speelt. Wat je niet bent. Wat je rol niet is. Wat je niet goed kunt.

2) Laat naast Euroborg ook FC Groningen tekenen voor dit geld. Sterker nog, laat de bestuurders en directie hoofdelijk tekenen. Dan is er een extra drive om netjes af te lossen.

3) Stel als voorwaarde dat alle assets van Euroborg en FC Groningen, dus inclusief de spelers, de merknaam, de inkomsten uit merchandise, horeca, commercie, advertenties, uitzendrechten en alle andere inkomsten en contracten als onderpand worden gebruikt zodat je niet met lege handen staat

4) Stel als voorwaarde dat alle inkomsten van Euroborg en FC Groningen, dus inclusief uit  spelertransfers, de inkomsten uit merchandise, horeca, commercie, advertenties, uitzendrechten en alle andere inkomsten worden gebruikt om dit geld af te lossen.

5) Stel als voorwaarde dat men tenminste de komende 20 jaar geen beroep op de gemeente kan doen voor onderhoud van het pand om die 5.7 miljoen nogmaals binnen te harken. Ook niet op creatieve wijze.

6) Stap uit al die vage constructies waarbij de gemeente het lulletje is dat in vastgoed investeert dat totaal nergens anders voor kan worden gebruikt, en continue moet betalen voor onderhoud of huur of exploitatie. Met dit gedrag stimuleer je luiheid bij huurders: die denken, ach de gemeente lapt toch wel weer bij.

Scoor!