Groninger Forum

DE GESCHIEDENIS VAN HET GRONINGER FORUM
door cultuurhistoricus en wolthoornfan Driekus Vierkant

bodemlozeput sja het is wel een attractie zo
bodemlozeput sja het is wel een attractie zo

In de jaren ’90 vonden stadsregenten (ja PvdA en een beetje nep-PvdA dat zich D66 noemde) dat de unieke wederopbouwarchitectuur aan de Grote Markt vernield moest worden want de V&D (ja die nu bijna failliete dinosaurus) eiste dat er een parkeergarage kwam anders zou men vertrekken. Dat werd door de gemeente verkocht als ‘we gaan de boel mooi maken’.

De gemeente hield heel modern en Democratisch666 een referendum en de hele stad zei NJET want auto-hatende eng-fanatieke fietsterroristen (Milieudefensie, Fietsersbond, ROVER, GroenLinks, SP, JS, Student en Stad) hadden totaal niet onderbouwd geroepen dat de Martinitoren om zou kunnen vallen door het graven en heien van die ondergrondse parkeergarage. Die domme Stadjers trapten erin dus NJET.

Nou de V&D was not amused natuurlijk en de gemeente was ook pissig. Die parkeergarage moest en zou er toch komen. Dan maar op de plek achter de Oost-wand. Ondergronds want auto’s zijn zo lelijk. Ja fietsen ook. Veel Groningers ook. Maar wat zet je er bovenop??

In Café de Wolthoorn zaten vijf mannen aan de bar. Type dikke buik. Markante bril. Lange beige overjas en rode sjaal hingen over de barkruk. Bier vloeide rijkelijk. Er mocht nog gerookt worden. Hun instellingen waren ten dode opgeschreven. Want ja. Een bibliotheek? Internet. Een museum? Internet. Een Filmhuis? Internet. Geen goede toekomst voor hun positie en de greep van de partij op de stad via cultureel-maatschappelijke instellingen. En hun baantjes. Ze bedachten een list. Als je nu een groot cultureel pand bovenop die parkeergarage zet, en dat door de gemeente laat betalen, dan heb je gegarandeerd voor 25 jaar huisvesting en zal de gemeente je ook zeker 25 jaar lang in leven houden.

Een hilarisch wollig document over gemeenschapszin (lekker samen gemeenschapszinnen) en een plek voor informatie (hahaha, Internet), en een plek voor geschiedenis (ja lekker achteruit mijmeren in plaats van de stad een toekomst te geven) werd geschreven. Over het Huis van Informatie & Geschiedenis. Waar burgers konden debatteren (alsof we daar al niet genoeg plekken voor hebben: zalen, pleinen, kerken, stadhuizen, buurtcentra en kroegen zat). Een Forum. Alsof debat nog bakstenen nodig heeft in de 21e eeuw. Hallo, Internet! Tegenwoordig debatteren we via WhatsApp, Twitter en Facebook. Gemeenschapszin gaat via social media. En wil je bij elkaar zitten, dan ga je lekker in de kroeg zitten. Of een koffietentje.

Maar ja. De gemeente had dit nodig. V&D zat te pushen. Er werd voor de gein nog een prijsvraag uitgeloot. Maar de ambtenaren, politici en bestuurders van de kunstinstellingen hadden het al met elkaar beklonken in De Wolthoorn: Het Groninger Forum moest het worden.

Burgers eisten wederom een referendum. Wijs geworden door het eerdere referendum, werd er een list bedacht. We gaan burgers niet laten kiezen OF er een Forum komt, nee we laten ze heel democratisch (MOEHAHA) kiezen tussen een paar plannen. DAT die parkeergarage en het Forum er komen, dat rammen we ze door de strot. Mooi hoe wethouders graag iets achter willen laten. In beton. Kost wat. Heb je ook wat. Beton. Waardeloos vastgoed, dat wel. Maar toch. Prestige! Geld zat toch? De OZB kan best omhoog. Heel cultureelsubsidiekliek Groningen werd geronseld om VOOR te stemmen. Want ja. Tralala subsidiegeld! Met een nipte 53,4% werd de victorie gekraaid. Fuck de democratie, leve ons subsidieclubhuis. Een ode aan de sociaal-democratie want via cultuur kun je je sociaal-democratische heilfilosofie verder onder demense verspreiden. Brood en spelen en geef ze subsidiebaantjes en ze stemmen slaafs op je.

De speculatie in panden in het gebied was al in volle gang. Voortvarend ging de gemeente alle panden in het gebied opkopen. Miljoenen. Vindicat regelde op kosten van de gemeenschap een volledig nieuw pand.

We krijgen een Forum! Een nieuw pand! Een enorme aardappel! Wat zullen we er eigenlijk mee gaan doen? Eh. Ja. Nou. Eh. Dus iets met gemeenschapszin. En een museum. Een bibliotheek.  En een bioscoop.

Ja maar ho wacht eens even zegt u. We hebben toch twee hele moderne bioscopen in 050? Pathé aan het Zuiderdiep en dat enorme ding in de Euroborg. Kunnen die slecht bezochte en tenenkrommende filmhuisfilms over de feminisering van Iraanse lesbiennes in de jaren 70 daar niet worden vertoond? Nee zeg. De gemiddelde Imagesbezoeker haalt haar neus natuurlijk op voor zulke platte commerciële bioscopen. Die zal en moet per sé haar biologische muntthee met rietsuiker en speltkoekje in een kreatiefe sfeer in de binnenstad consumeren en wil niet al te ver op haar bakfiets helemaal naar het Europapark moeten. Nee hoor, voor haar verfijnde en verheven cultuur hoort de belastingbetaler op te draaien. Een eigen bioscoop dus.

En maar wacht eens even. Zegt u. Die bibliotheek. Heeft die niet een enorm en modern pand al vlak aan de Grote Markt? Waarom alweer een nieuw pand? Sowieso, wie gaat er nog naar een bieb? We hebben allemaal computers en tablets en e-readers en smartphones en boeken zijn tegenwoordig zo goedkoop en je kan ze zelfs gratis ruilen. Via Internet en socialmedia. Het principe van een bibliotheek is TOTAAL ACHTERHAALD. Ja klopt. Maar er is nu eenmaal een groep in de samenleving die zich melancholisch vastklampt aan het verleden. Als het ze zo uitkomt natuurlijk. Want deze labberkakken houden wel van moderne uitkeringen (sorry we bedoelen natuurlijk een basisinkomen) en willen wel een gratis wasmachine en flatscreen op kosten van de samenleving. Maar BOEKEN. HALLO BOEKEN ZIJN ZO MOOOOI. Dus u gaat hard betalen. Voor een bibliotheek. Een fucking bibliotheek. En dan niet een bibliotheek die hele bijzondere boeken uit de oudheid of zo huisvest hè. Nee, gewoon standaard boekenpulp die je overal kan vinden. Oh en RuGje nooitgenoeg wil dat stukje vastgoed van de huidige bieb best wel inlijven hoor.

En verder dan? Musea hebben toch ook allemaal plek in de stad? Ja maar een plekje recht achter de Grote Markt is wel chill hè. Je moet goed voor jezelf zorgen. Immers. Zeker als een ander betaalt.

Verder wil niemand dat Forum hè. Het brengt niets nieuws. Oude wijn in nieuwe zakken. Bedorven wijn zelfs. Kijk, Groningers zijn sowieso tegen verandering. Chagrijnig stug volk. Ambitie is vies. Dus elk plan wordt negatief en met argwaan ontvangen. Maar Groningers zijn niet dom. Iedereen weet dat hier miljoenen en miljoenen worden verspeeld aan inhoudsloze prestige voor een select groepje zelfverklaarde cultuurbobo’s van de PvdA (en meeloperpartijen). Geld dat bij andere culturele instellingen weg is getrokken. Kaalslag daar en niks nieuws in het Forum.

Heel Groningen waarschuwde: een pand bouwen zonder dat er een plan voor is, is de wereld op zijn kop. Er was niet alleen geen business case: ER WAS DOMWEG GEEN INVULLING. Het enige dat men wist, op voorhand is dat er structureel miljoenen per jaar in een Forum wordt gepompt, zonder plan. Zonder concept. Zonder visie. Alleen maar wollige termen en vage plannen. Ook na een directiewisseling is er nog steeds geen goed plan. Geen business case. Wel smoesjes over werkgelegenheid. Nee dus, want een baantje in de Groninger culturele sector is verkapte werkloosheid. En smoesjes over een economische impuls want dit pand wordt een publiekstrekker. LOL! Het Forum als de Taj Mahal. Moehaha! Serieus, als je doel is veel publiek naar je stad te trekken, bouw dan een pretpark. Is ook cultuur.

En de trein dendert voort.  Zeventig miljoen CAPEX voor een niet herbruikbare betonnen aardappel. Miljoenen OPEX loss per jaar. Een gemeente werkt helaas niet als een bedrijf. Een bedrijf had sowieso eerst een plan gemaakt. Een business case. Een risicoanalyse gemaakt. Scenario’s uitgewerkt. En was tot de conclusie gekomen: dit is een bodemloze put. Zelfs als een bedrijf dit risico had genomen, dan was men halverwege tot inzicht gekomen: dit is een bodemloze put. Beter ten halve gekeerd. Maar nee. De trein dendert gewoon door. Prestige maakt blind.

Tientallen miljoenen verder, ligt de bouw van het Forum stil. Reden? Aardbevings. De Martinitoren kan omvallen! Niet vanwege heien maar vanwege gaswinning. Het Forum is niet bevingbestendig ontworpen. Terwijl men wist dat de stad last kan krijgen van aardbevingen, is toch met de bouw begonnen. De schade? een slordige 70 miljoen. HET DUBBELE. Nu al. Te verhalen op Rijk of NAM? Dat is maar de vraag.

Gemeenteraad, B&W: nivelleer (hihihi) dat Forum. Versterk die parkeergarage. En leg er een plantsoen op. Het Forumplantsoen. Waar we ons kunnen terugtrekken (ghegheghe) voor gemeenschapszin (roflol). Waar we met elkaar in gesprek kunnen gaan rond een grote bevingbestendige tafel die we de Forumtafel noemen. Waar gratis WiFi is zodat we op bankjes boeken kunnen downloaden en lezen. Met je bibliotheek. Met een drive-in bioscoop. Waar we films kunnen kijken via Netflix. Met je Filmhuis. Waar we over de toekomst kunnen praten. En over de fouten in het verleden. Met een schavot en schandpalen als monument, ter nagedachtenis aan de megalomane cultuurpausjes en de bestuurders met hun idiote verkwisting.

Drie Kusjes.

(p.s. dit artikel is het bewijs dat debat geen beton vereist. En voor gemeenschapszin ga ik nu naar De Drie Uiltjes. Moi!)