RuGjenooitgenoeg is een zijderupsje

RuGjenooitgenoeg is een zijderupsje
door bijzonder hoogleraar en samballiefhebber Driekus Vierkant

RUG

Kijk dat je ambitie hebt en je kop boven het maaiveld (hihi pun intended) uitsteekt, daar hebben de Driekii alleen maar respect voor.

Tenzij het je naar je bol stijgt en je tegen het grotere belang in met publiek geld gaat smijten, alleen maar om je eigen ego te strelen en je korte termijn doelen te halen. Dan pakken we de mestvork. Zo doen agrariërs dat.

Over agrariteiten gesproken. Kent u de China Agricultural University (CAU中国农业大学 te Yantai? Zeg maar de Wageningen van China. Wannabe Wageningen, want veel stelt het nog niet voor. Nederland staat aan de top als het gaat om agricultuur: we zijn potdomme nummer drie WERELDWIJD en dat met zo’n klein landje. Dat komt omdat wij technologisch gewoon DE BESTE zijn op gebied van landbouw, veeteelt en voedseltechnologie. Ja! DE BESTE! En Wageningen is gewoon ook top!

Daar moeten we trots op zijn! Die kennis moeten we maximaal uitnutten! Schathemeltjerijk worden door onze techniek en kennis en boeren de vruchtbaarste akkers des werelds te bevruchten en handel te drijven. De wereld helpen van de hongersnood. Wij kunnen dat. Als topagrariërs. Als Nederlanders.

En in China kunnen ze er dus niks van. Ze bungelen met hun flut-universiteitje echt ergens achterin de gelederen. China is de ongeletterde boer van Agrarië. Ze bovendien hebben nul respect voor intellectueel eigendom.

Dus wat bedacht China? Laten we een enorme campus bouwen en gaan samenwerken met Wageningen. Trololo al die Nederlandse kennis afhaalchinezen en die naïeve Nederlanders met hun eigen techniek en kennis beconcurreren, maar dan tegen Chinese dumpprijzen. NEIN zei Wageningen, wij zijn niet zo dom als het achtereind van een koei. No WAY. China is toen gaan shoppen bij meerdere universiteiten en ook zij konden aan hun klompen aanvoelen dat dit niet in het belang van hun land was.

Maar daar had je Sibrand Poppema. De spermastier van de Rijksuniversiteit Groningen. Bekend om de topstudies op gebied van agricultuur. HAHAHAHAHA. Ja we zijn wel boeren hier in het Noorden maar van agricultuur heeft de RuG echt geen kaas gegeten. Het kaf onder de korens zeg maar.

Sibrand was weer eens op internationale declaratiereisjes, met Max vd Berg mee, en met Mark Rutte, naar China. China dacht: dan maar dat provinciale universiteitje uit Groningen. Beter dan niets. Of de RuG niet die leegstaande campus in Yantai wilde gaan vullen. Nou Sibrand is wel in voor een avontuurtje. Business case? Risico’s? Kennis strategie voor Nederland? Nee joh. Binnen zes weken gewoon een handtekening als intentieverklaring, op zijn boerenfluitjes. Prestige!

Wat maakt het Poppema en de 050 bestuurders uit, dat de Chinese overheid bepaalt welke docenten internationaal Chinees geven, instructies geeft dat thema’s als mensenrechten, censuur en Taiwan niet mogen worden besproken, dat de Chinese overheid de docenten controleert en ondervraagt welke buitenlandse studenten onwelgevallige politieke of religieuze opvattingen hebben, (bekijk die video!!!), dat wereldwijd wordt opgeroepen te stoppen samen te werken met het Confucius Institute (samenwerking met Chinese ministerie van  kennisroof en propaganda Onderwijs, RuG, Hanze, Gemeente 050).

En dat het Marxisme(!) wordt gedoceerd, dat moeten Poppema en Max vd Berg FANTASTIES hebben gevonden! Kregen de RuG studenten maar Marxisme! Verplicht! En MAO jasjes aan! Echt, dat is zoveel sjieker dan al die hipsterkledij. Echt hè. Marxistisch imperialisme is helemaal hip in 050!

Screen Shot 2015-10-27 at 10.07.38

Studerenden in China worden uitgebuit als slaven. Stage lopen? Ja, gedwongen, tegen nauwelijks vergoeding Playstations in elkaar schroeven, anders krijg je je punten niet, waarbij de Chinese Universiteit bovendien een fee per aangeleverde studentslaaf krijgt. Lekker handeltje! Maakt Poppema niets uit hoor.

Nee want de voordelen! De melkplas half vol mensen! Denk aan de reputatiewinst voor de RuG! (En Sibrand Poppema zelf natuurlijk). En wat te denken van de enorme instroom van Chinese studenten in 050! En de kansen op onderzoeksuitwisseling! Oh en wacht we gaan de boer op met onze VALOSI.. VASELI.. VARELO… VALORISATIE!

Ehm. Nee, zeggen RuG’s eigen Economie en Bedrijfskunde experts. De kans op reputatieschade is hoger. We willen helemaal niet meer Chinese studenten dan we al hebben. Onderzoeksuitwisseling? Nee dit wordt een eenzijdige brain-drain richting China. En dat het Nederlandse bedrijfsleven hier baat bij heeft zien we al helemaal niet, als China straks ons met onze eigen kennis tegen lagere tarieven kan beconcurreren. Welke hallicugene agrarische middelen heeft men bij de RuG gebruikt???

Gelukkig had het college van bestuur van de RUG het interne advies op 19 oktober jongstleden nog niet officieel ontvangen en gaf geen reactie. Oorspronkelijk stond de definitieve beslissing over Yantai gepland voor oktober 2015. Dat zou worden uitgesteld. Oh nee toch niet: Sibrand werd een beetje botergeil van een nieuw declaratietripje met Koning Willem Alexander en tekende gewoon definitief de deal. Gisteren.

Zo rolt RuGjenooitgenoeg. Hoezo de strategische positie van Nederland uitnutten? Gewoon weggeven die kennis! Marxisme = opportunistisch eenrichtingsverkeer! Die Chinezen schaken strategisch. En wij zijn hier totaal naïef. Maakt het ons uit dat Chinese bedrijven ons met onze eigen kennis gaan beconcurreren? Hallo, die duizenden Chinese studenten leveren de RuG miljoenen op! Trololo!

Nee natuurlijk is er geen risico. Want China betaalt de eerste drie jaar zelf de rekening. En de RuG hoeft geen huur te betalen in China. Pardon? Je wordt genaaid waar je bij staat: je kennis en je technologie in China dumpen maar je hoeft geen huur te betalen. WTF Poppema.

En ook jullie, politici, studenten en bestuurders die staan te glimmen van de prestige alsof ze gratis kroepoek krijgen terwijl de Chinees je portemonnee leeg trekt. Dit levert geen banen op. Dit ondermijnt de positie van Nederland op de voedsel-wereldmarkt. Bedankt voor de sellout. Bedankt voor de brain-drain. Nederland als melkkoe van China. En bedankt en zàijiàn.

Boeren vereenigt u! Tijd om de mestkarren uit te rijden op het Broerplein!

p.s. RuGjenooitgenoeg’s voorliegster was onbereikbaar voor commentaar

Screen Shot 2015-10-27 at 10.24.12

p.p.s. gewetensvraagje aan Sibrand Poppema: stel dat een Chinese Driekus in Yantai bovenstaande over de CAU zou schrijven, wat zou er met haar gebeuren? Eigenlijk?

update: de RuG chanteert de Gemeente 050 in een vriendschappelijke relatie met Yantai onder het mom van banen. Lekker is dat. Een vriendschappelijk afgedwongen relatie. Lachend buigen en onderwijl dwingen. Chinese praktijken, nu al in 050!

Wat hier werkelijk speelt is een combinatie van bestuurlijk prestige en ego (kijk ons eens internationaal samenwerken) met een korte termijn visie op het vullen van studentenbankjes.

De Universiteit (en ook de Hogeschool) zijn verworden tot studeerfabrieken waar men ruim €8000 belastinggeld krijgt, per student per jaar. Deze perverse prikkel heeft de onderwijsinstellingen vervreemd van hun werkelijke maatschappelijke rol: Nederland Kennisland internationaal concurrerend maken.

Door stupide wetgeving wordt studeren voor Nederlandse studenten duurder, terwijl buitenlandse studenten hier goedkoper kunnen studeren dan in hun eigen land. Zo subsidiëren wij een enorme wegloop van kennis.

Dit werkt contra-productief: onze eigen talenten vertrekken of worden niet voldoende opgeleid. Het aantal Nederlandse studenten loopt af. Om toch de collegezalen te vullen, gaan kennisinstellingen internationale studenten werven. Die komen hier onze kennis opzuigen en vertrekken daarna weer, om die kennis bij buitenlandse bedrijven toe te passen, die Nederlandse bedrijven met onze eigen kennis, op onze kosten opgedaan, daarmee valselijk beconcurreren.

€8000 per student per jaar belastinggeld. Na vier jaar is dat €32000. Daarmee kun je een student ook in één jaar lang 1 op 1 opleiden tot specialist. Zo bizar hoog is de overhead van een kennisinstelling. Zo inefficient werken onze kennisinstellingen blijkbaar. De helft van de kosten zit in overheadpersoneel en in vastgoed. Maar we dwalen af…

Als belastingbetaler mogen wij best wat terugvragen aan de kennisinstellingen. Tijd om enkele voorwaarden te stellen, om te zorgen dat de positie van Nederland niet wordt ondermijnd:

  • laat NL bedrijven de onderwijsinstellingen mede-accrediteren
  • zorg voor aansluiting onderwijs op behoefte NL bedrijfsleven
  • haal internationale kennis en talent naar Nederland
  • voorkom uitverkoop en uitstroom van NL kennis en talent naar elders
  • maak studenten die uitwaaieren onderdeel van een alumni-netwerk dat NL belangen internationaal bevordert
  • nul (geo)politieke, religieuze, staats inmenging in onderwijs en debat: garandeer die vrijheid

RuG en Hanze falen op elk van die redelijke voorwaarden, en de sellout naar China is het toppunt hiervan. Bestuurlijk Nederland: stop met geilen op prestige en denk strategisch. Schaak als een Chinees. 

 

Advertenties