Referendum

Referendum
door democratisch dictator in lever en nieren Driekus Vierkant

democratie in je gleuf
democratie in je gleuf

Post in mien brievenbus! Van de aanstaande gemeente Midden-Groningen (binnenkort bekend van de slogan ‘er gebeurt niets in Midden-Groningen’). Dat er gestempt kan worden! Normaal stempt een Driekus met zijn mestvork maar nu mogen we met de trekker naar een stembus om een JAWOHL of MEH te geven op een asocialisatieverdrag met Oekraïne.

Nu moet u eerst weten dat Oekraïne de bakermat van de broccoli is. Hoe komt u daar nu weer bij, rare Driekus, hoor ik u hersenkraken. Nou dat zit zo. Vóór Tsjernobyl hadden we nooit van broccoli gehoord. Na Tsjernobyl lag dit vreselijke radioactieve groene CCCP stinkonkruid ineens in de supermarkten, met maar één doel: onze samenleving overwoekeren en hersenspoelen. Ik bedoel maar dus!

Maar goed. Een referendum dus. Nederland is totaal verdeeld in twee gepolariseerde kampen die niet meer uit hun verkrampte hoekje komen:

Kamp Gutmensch (ja)
Niewieder een wereldoorlog, en de Russen zijn eng, dus we moeten een EU hebben en de handel met Oekraïne is van levensbelang, democratie is uitbesteed aan onze politici, en als je tegen bent, ben je een Nazi en een PVVer en een trol!

Kamp Tokkie (nee)
De EU is het derde rijk en alle Oekraïners zijn onbetrouwbare communisten/nazi’s/zigeuners dus sluit de grenzen want ze pakken onze banen en ommegod onze cultuur gaat eraan, en WIJ gaan hierover en de EU niet, en als je voor bent, ben je antidemocratisch!

Driekus to the rescue. De Driekus middenweg. Dat is dus niet de D66 middenweg, want die houdt in dat je geen idee hebt waarom je ook alweer voor het verdrag en de EU was.

Nee, de Driekus middenweg is heel simpel:

We hebben al heel lang een partner/samenwerkingovereenkomst met Oekraïne. Dat is uitgebreid met een handelsverdrag. Daar gaat Nederland niet over, daar gaat de EU over. Dat je vervolgens voorwaarden stelt aan een handelsverdrag is niet meer dan logisch. Je wil dat onze investeerders en leveranciers en afnemers in Oekraïne juridisch beschermd zijn, en dat ze geen last hebben van corruptie. Dat mag je prima in een associatieverdrag opnemen, inclusief penalties als Oekraïne zich niet aan de regels houdt. Maar volledig open grenzen, politieke aansluiting en militaire (NAVO) afspraken zijn niet nodig om handel te bevorderen en te beschermen. Dat kan altijd nog, ooit, als dit geopolitiek en intern minder spanningen oplevert.

Dus: stel dat Nederland de kiesdrempel haalt, en stel dat men NEE stemt, dan kan Nederland als voorzitter van de EU het associatieverdrag in stukjes knippen. Wel handelsbescherming, wel juridische garanties, wel afstraffen van corruptie, geen open grenzen, geen politieke aansluiting, geen militaire aansluiting. Handelaren blij, Oekraïne beetje blij, NEE-stemmers blij, JA-kamp blij, Rusland blij, politieke ellende mooi van het jasje van Rutte afgegleden, zoals een dikke boer onder de nuru massageolie van een Geisha af glibbert.

Kunnen we eindelijk al onze broccoli terugsturen naar Tsjernobyl en in de sarcofaag van de kerncentrale terugstoppen. Opdat wij onze kinderen beschermen tegen de broccolisering van de samenleving.

Driekus ook blij.

Nazdrovje!