Belastingwaanzin

Belastingwaanzin
Door filantropisch fiscalist Driekus Vierkant

Echt normaal is Driekus best een schat van een kerel, met zo’n lekkere zachte aaibare buik, ja die Driekus kan als een echte Groninger urenlang helemaal zen genieten zonder één woord te zeggen en aardbeien voeren aan #luievrouwen.

Maar %$#@!!! soms, soms dan heb je gewoon zin om je klompen in de machinerie der criminele idiotie te steken. Ja daar komt het woord sabotage vandaan. Uit Frankrijk. Sabotage. Een mooi woord. Van klomp. Sabot. Sabotage. Net als guillotine ook een mooi woord is. Verder zijn Fransen stom, maar die twee woorden zijn mooi. Eh, we dwalen af.

Want wat is deze kwestie in deze! Belastings. Asobelastingen welteverstaan. Daar zijn er genoeg van. Accijnzen. Energieheffingen. Stapelbelastingen. Erfbelasting. Fictief rendement over vermogen.

En dan denk je, ach ze gaan daar bij MinFin echt wel een keer inzien dat de grens is bereikt. Nee hoor. Ze hebben er weer ééntje bedacht:

Of je even een jaar vooruit wil bedenken hoeveel winst je bedrijf gaat draaien. En of je NU ALVAST even over die THEORETISCHE winst ECHTE euro’s winstbelasting wil storten. Doei cashflow. Je mag dit dus een jaar vooruit financieren.

Als blijkt dat je je winst hebt overschat, krijg je het na het jaar, PLUS maanden wachten terug, met een schamele 2% rente. Geld dat je dus dat hele jaar niet hebt kunnen investeren in groei en succes. Geld dat je niet de economie in hebt kunnen pompen, bijvoorbeeld voor goede whisky.

Maar als blijkt dat je je winst hebt onderschat. Wat denk je. BAM DIRECT BIJLAPPEN. En… daarbovenop acht procent boeterente. 8%. ACHT procent. A C H T procent! Misdadig. Crimineel. Asociaal.

Zelfs de maffia vraagt minder voor bescherming. En dan heb je tenminste nog bescherming!

Alsof elk bedrijf kan inschatten hoeveel winst ze exact over een jaar maken. Met de mond vol van startups die industrie gewoon killen met dit soort eenzijdig voordelige regeltjes.

Ondernemersrisico noemen ze het dan. Ja ho wacht, dat is echt helemaal schandalig. Ondernemersrisico? Een beetje ondernemer neemt graag risico, en dat betekent dat je juist nooit helemaal kan voorspellen wat je winst gaat worden over een jaar. In elk scenario ben je dus gewoon het bokje.

Een bedrijf dat elk jaar de winst exact kan voorspellen is geen onderneming maar een doods en saai en suf ding. Juist dit soort maatregelen beperken ondernemers om een beetje risico te nemen en daarmee verstik je dus je hele economie.

Schande!

Echt Wiebes en Dijsselbloem. Jullie kunnen je voorschot krijgen. Met een klomp in je gevoelige raderen.

Driekus Broccolihandel B.V.? Het zit binnenkort noodgedwongen in Panama. Weggepest. 

 

Advertenties