Het UMCG en de regionale economie

Het UMCG en de regionale economie
door leverexpert Driekus Vierkant

Ja moi nou Driekus moest laatst dus eem noar zaikenhoes in Stad. Niks ernstigs, gewoon controle op broccoliallergie. En man man man wat is dat UMCG ja een groot complex. In de hal alleen al lopen meer mensen dan we koeien hebben in Kiel-Windeweer.

Dat moet wat kosten, dacht Driekus. Met al dat dure beton en glas en personeel en mooie zustertjes. Wie betaalt dat allemaal? Juist. Wij.

Nou is Driekus al niet helemaal onbekend met het UMCG. Herinnert u zich Lifelines nog?  Het UMCG verkoopt medische gegevens van 165.000 Noorderlingen aan internationale commerciële farmaceuten, zonder het medeweten van deze mensen.

Obey Jos Aartsen
Obey Jos Aartsen

Vanochtend sloeg Driekus Krantje open en las daar een totaal niet kritisch interview met Jos Aartsen, zonnekoning (zorgkoning, zorgenkoning?) van het UMCG. (betaalmuur). Met daarin een paar opmerkelijke uitspraken.

"Het UMCG zou zich gedragen als een soort noordelijk ministerie van volksgezondheid"
“Het UMCG zou zich gedragen als een soort noordelijk ministerie van volksgezondheid”

U leest het goed. “Het UMCG zou zich gedragen als een soort noordelijk ministerie van volksgezondheid”. Nou nee ze stellen zich nog belachelijker op:

Hahaha: "UMCG is motor van noordelijke economie"
Hahaha: “UMCG is motor van noordelijke economie”

Lieve Jos. Jos. Kijk dat het UMCG een maatschappelijke rol heeft, dat zal niemand betwisten. Je verbetert zorg door onderzoek en lapt mensen weer op zodat ze langer gezond leven. Top.

Maar. Jos.

Ook al heb je 12000 medewerkers, dat maakt je nog geen motor van de noordelijke economie. Echt niet. Een economie bestaat uit bedrijven, die handelen, en winsten maken. Bedrijven die diensten en producten exporteren en daarmee dus geld importeren. Bedrijven die met die winsten weer investeringen doen en zo de regio doen groeien, in bedrijvigheid, innovatie, banen, welvaart.

Het UMCG is dat niet, Jos. Het UMCG is een academisch ziekenhuis. Dat wordt betaald uit enerzijds zorgpremies door burgers en grotendeels belastingen betaald door burgers en bedrijven. Geld dat dus wordt onttrokken aan bedrijven die daarmee dus minder hard kunnen innoveren en ondernemen en groeien. Een ziekenhuis is geen economie. Het UMCG is anti-economie. Het is de publieke sector. Een subsidie- en fondsenbolwerk. Waar ONS geld wordt opgebrand aan onderzoek en niet leidt tot economische groei.

Je kan zelfs stellen dat het UMCG de sloper is van de noordelijke economie, niet alleen door geld uit de economie te trekken en er geen rendement voor terug te geven, maar ook door human capital te onttrekken aan de echte economie: de bedrijven. Met je riante salarissen en arbeidsvoorwaarden beconcurreer je bedrijven die op eigen risico mensen moeten aannemen. Bedrijven die dat geld via belastingen moeten ophoesten worden in feite valselijk beconcurreerd op de arbeidsmarkt door het UMCG.

Het is wereldvreemd, hautain en domweg gênant om te claimen dat het UMCG de economische motor van de regio is, Jos Aartsen.

HOOFDSTUK 2, de SCOOP!

de IBM LOBBY, EN HOE HET UMCG ZICH LEENT ALS LOBBYIST

IBM lobby
IBM lobby

Bovenstaande is het meest exemplarische voorbeeld van hoe verziekt (hihi) het UMCG denkt over Economie. Driekus zal even wat context uitleggen van wat Jos Aartsen hier probeert. Want DvhN heeft zich uiteraard niet verdiept in dit interessante spelletje.

IBM wil heel graag een nieuwe supercomputer aan de RuG verkopen. Zo’n exascale supercomputer kost miljoenen. Heel veel miljoenen. Op de werkvloer van de RuG is men niet zo tevreden over supercomputers. Diverse afdelingen die er gebruik van zouden maken, zijn overgestapt op krachtige PC’s die ze zelf in elkaar knutselden, omdat dit hen meer flexibiliteit biedt. Voornamelijk Astron (sterrenkunde) maakt gebruik van de RuG supercomputer, om uit de ruis in de enorme datasets te pogen alsnog informatie te verzamelen. Best interessant, als je wetenschapper bent. Leuke hobby voor wetenschappers. Lekkere bobobaantjes ook. Maar de economische relevantie voor de regio is er domweg niet, ondanks wollige inhoudsloze beloften. De RuG wil desondanks toch heel graag een nieuwe supercomputer. Waarom? De RuG wil de langste piemel hebben: het is stoer om op internationale lijstjes van supercomputers te staan. Het gaat hier om ego’s. Niet om resultaat. En ach, wie is IBM om dan nee te zeggen.

Wat was hun plan? De provincie Groningen dit bedrag op te laten hoesten. Vele miljoenen publiek geld. Maatschappelijk geld. Dat is opgehoest door onze burgers en bedrijven. Vroeger was het zo dat de RuG met de pet rond ging en vrijwel altijd het geld kreeg. Maar de provincie is ook slimmer geworden. Die zegt: als er maatschappelijk kapitaal in een project moet, moet het ook maatschappelijk rendement opleveren. Lees: bedrijven, en banen. Als je zoveel miljoen wil, moet je ook onderbouwen welke bedrijven en banen je plan oplevert. Een provincie is er niet om fundamenteel onderzoek te financieren. De provincie is er zeker niet om IBM te spekken, die de inkomsten direct wegsluist naar headquarters in de US of A en in feite hier alleen maar zit om te halen en niets komt brengen.

Nou de RuG natuurlijk helemaal chagrijnig. Poppema boos. Met hilarische uitspraken als “bedrijven innoveren niet, alleen de RuG doet dat!“. En IBM ook chagrijnig. Dus wat werd het plan? IBM vraagt de RuG, en daarmee ook het UMCG om te gaan lobbyen. Bij provincie, gemeenten, en economische zaken. IBM bedacht een list.

IBM wil graag onderzoek doen naar exascale computing. Dat is een buzzwoord voor extreem grote rekenkracht. IBM wil hun eigen supercomputers onderzoeken en verbeteren. Nou is dat ontzettend tof als je een wetenschapper bent, en als je fundamenteel onderzoek wil doen. En het is ontzettend tof als IBM daar miljoenen tegen aan wil smijten.

Maar nee. Dat wil IBM niet. IBM wil dat Europa dit betaalt. IBM wil een researchcentrum bouwen waar zo’n 20 man hun eigen supercomputers gaat onderzoeken. Dan is het wel handig dat als je zo’n supercomputer in Groningen verkoopt, je er ook een researchcenter naast zet. Maar dat kan ook in andere landen. Waar IBM ook heel graag subsidies uit trekt. Nou liever daar dan hier, toch? Je zou bijna denken dat IBM’s business model niet het leveren van computers aan bedrijven is, maar het zuigen van subsidies uit naïeve overheden die geen idee hebben waar ze hun ons geld in pompen. IBM zuigt uit de duim dat zo’n researchcenter 100 miljoen euro kost. En of provincie en economische zaken dan mee willen lobbyen dat de EU de helft daarvan meebetaalt. Vijftig miljoen subsidie. Bovenop de gevraagde miljoenensubsidie voor een supercomputer. Wederom belastingen door u en mij opgehoest. Let wel, 100 miljoen over 5 jaar is 1 miljoen euro per FTE per jaar. Dat is hele dure werkgelegenheid. Elke supercomputeronderzoeker miljonair in een jaar!

IBM doet alsof andere landen ook zitten te springen om hun researchlab en probeert EZ te bewegen de provincie Groningen onder druk te zetten alsnog ONZE miljoenen subsidie te geven.

En dan klagen dat de overheden traag zijn. Nee de overheden zijn hier eens goed bezig. Ja u leest het goed. Driekus neemt het op voor de overheid. Hahaha. Bescherm onze belastings!

Zie hier het verwrongen wereldbeeld van de RuG en het UMCG over wat economische relevantie is. Wereldvreemde arrogantie van Poppema en Aartsen.

Lieve Jos Aartsen. Een gratis, ongesubsidieerde tip van Driekus. Stel je eens dienstbaar op. Vraag bedrijven in de regionale economie of ze geïnteresseerd zijn in gratis toegang tot exacomputing power en exacomputing research. Stel dat er allemaal toffe bedrijven op duiken en we hier het exacomputing centrum van de wereld worden, met tal van bedrijven en slimmeriken die er geld mee verdienen, wie weet krijg je dan wel je centjes.

Drie Exakusjes, en proost, op je gezondheid!

Advertenties