Zwarte Pieten

Zwarte Pieten
door roetveeg-in-zijn-onderboxem Driekus

Stel. Je wordt gediscrimineerd. Je bent donker en mensen schelden je uit voor Zwarte Piet. Is dat leuk? Nee. Dat is niet leuk. En niet ok.

nu oeweet je oewat ik oewil van sinterklaas
nu oeweet je oewat ik oewil van sinterklaas

Keuze?
Je kan zoveel op mensen aan te merken hebben: op hun gedrag, op hun denken, op hoe ze handelen, ja zelfs op hoe dik ze zijn en welke religie of levensovertuiging ze aanhangen. Want dat alles is een keuze. Je huidskleur is echter geen keuze. Je lengte niet, je haarkleur niet. Je geslacht niet, je seksuele voorkeur niet. Het zegt ook niets over wie iemand is. Of iemand een goed mens is of niet, je kan het er gewoon niet aan afleiden.

Stigma’s zijn een beetje waar
Mensen zitten helaas vol met stigma’s. Stigma’s ontstaan niet vanzelf. Vaak zijn die stigma’s op een kern van waarheid gebaseerd. Soms zelfs wetenschappelijk aangetoond. Bijvoorbeeld dat mensen met Aziatische genen gemiddeld een hoger IQ hebben, en mensen met Afrikaanse genen weer iets lager. Gemiddeld. Andere stigma’s zijn meer cultureel bepaald. Een dialect bijvoorbeeld. Een boer die plat Gronings praat wordt vaak niet serieus genomen, ook al is het een best wel slimme kerel.

Stigma’s zijn vaak overdrijvingen
Zo van: “alle Marokkanen zijn crimineel, alle Negers zijn dom, alle Moslims willen je opblazen, alle ambtenaren zijn lui, alle Chinezen eten kat, alle PVV-ers zijn racistische tokkies, alle Friezen zijn stugge stijfnekken (ok deze is echt waar), alle vrouwen zijn lui en willen een man met geld en aanzien, alle mannen zijn hetzelfde, alle gereformeerden zijn hypocriet, alle SP-ers zijn luie uitkeringstrekkers, alle politici zijn onbetrouwbaar, alle witte mannen hebben een white male privilege, alle ondernemers zijn geldwolven, alle kinderen stinken”, enzovoorts, et cetera. Iedereen, allemaal, altijd.

Ironie, satire, parodie
Tegenover stigma’s staan taboes. Taboes zijn veel erger dan stigma’s. Wij bij Driekus vinden het erg grappig en zelfs zinvol om deze stigma’s uit te vergroten en taboes te doorbreken. Want taboes verstikken elke discussie. Noem het ironie, noem het satire, noem het parodie. Vergroot het uit en je laat zowel de gestigmatiseerde alsook de stigmatiserende zien hoe dom ze eigenlijk bezig zijn. We houden ze de spiegel voor en als ze dan boos worden, is dat op hun eigen spiegelbeeld. Hehehe, hoe ironisch.

Schelden doet geen pijn, leer met feedback omgaan
Aan de ene kant zeggen we: neem het niet zo serieus. En heb een dikke huid. Met je huilie huilie. Iemand duidelijk maken wat we van je gedrag en houding en handelen vinden is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Grappen maken om anderen ook. Voel je niet direct zo gekwetst. Schelden doet geen pijn. Ga niet dwepen met je slachtofferrol, want dan neemt niemand je meer serieus. Weerbaarheid is belangrijk. Neem het niet zo serieus, zeker zolang de intentie niet is om je te kwetsen, want vaak is het om je een spiegel voor te houden. Je kan er namelijk ontzettend van leren. Je leert er namelijk beter van naar jezelf kijken, naar je eigen gedrag, naar je rol en je houding in de maatschappij.

Tolerantie
Aan de andere kant: als iemand er op uit is om je te beperken in wie je bent, om wie je kiest te zijn, en je daarom haat: pak ze aan. Snoeihard. Accepteer het niet. In een moderne samenleving moet ruimte zijn voor originele, afwijkende mensen. Je moet kunnen zijn wie je bent. Dat is tolerantie. En die tolerantie werkt altijd twee kanten op. Overigens vinden we dat tolerant beschaafder klinkt dat het is. In Nederland is het eigenlijk ignorantie: het interesseert me niet wat jij doet, met je rare afwijkingen, als je mij ook met rust laat, met mijn afwijkingen. Zolang al die afwijkingen niet hard botsen, is er prima samen te leven. Accepteer haat niet. Tolereer haat niet.

Waar ligt de grens?
Voel je je gekwetst? Je gevoelens zijn altijd jouw probleem. Ook al roept een ander die gevoelens bij jou op. Jij hebt met die gevoelens te dealen. Een volwassen mens dealt zelf met zijn/haar gevoelens. Weet je wel zeker of die ander jou bewust wil kwetsen? Misschien is dat wel jouw perceptie, maar geheel niet de intentie van de ander. Vraag het. Neem het niet aan. En als de ander wel de intentie heeft om je te kwetsen, is dat dan om een snaar bij je te raken, om je een spiegel voor te houden, of komt het voort uit onwetendheid, uit stigma’s, uit haat? En hoe reageer jij dan? Ben je mentaal dan zo zwak dat je dan met de intentie om te kwetsen reageert? Met haat? Ga je dan terug zwarte pieten? Wat schiet je daar mee op, denk je? Is het niet beter om het gesprek aan te gaan? Vragen wat de ander dwars zit. Vooroordelen weghalen. Stigma’s weghalen.

Zwarte Piet is onschuldig
En zie hier de kern waar het misgaat rond Zwarte Piet. Miljoenen kinderen en volwassenen vieren een onschuldig, folkloristisch kinderfeest. Voor hen allen is het Sinterklaasfeest een vrolijk, liefdevol feest. Die grappige, ondeugende, dollende Zwarte Piet hoort daarbij. Deze kinderen en volwassenen hebben geen enkele intentie om wie dan ook te stigmatiseren, te discrimineren, te kwetsen. Zwarte Piet heeft nog nooit iemand willen kwetsen. Zwarte Piet is geen racist. Zwarte Piet is onschuldig.

Wat als je wordt gediscrimineerd
Iedereen is wel eens slachtoffer van discriminatie. Iedereen is namelijk een minderheid. En iedereen wordt wel eens gestigmatiseerd. Benadeeld. Uitgescholden. Of krijgt te maken met haat. Zelfs geweld. Zelfs een white male privileged boer uit Kiel-Windeweer, met zijn Groninger accent overkomt dit. We are all minorities. Stel dat je als minder-reflecterend-medemens wordt gepest en uitgescholden voor Zwarte Piet, wat doe je dan? Is dit discriminatie? Ja. En je hebt een paar keuzes:

1) De zelfverzekerde Nederlander keuze: Schelden doet geen pijn, je haalt je schouders op en denkt yeah right, domme loser, zak jij ff lekker weg met je bekrompen hoofd.  Er is geen probleem.

2) De intelligente Nederlander keuze: Je gaat het gesprek met deze persoon aan. Je vraagt rustig welk probleem deze persoon met je heeft. Als blijkt dat het een grap was, zonder je te willen kwetsen: er is geen probleem. Als het een simpele hater is: geef aan dat het je kwetst. De meeste mensen draaien wel bij. Er is geen probleem. Ja en dan heb je nog een groep echte haters waar geen normaal gesprek mee mogelijk is. Doe aangifte. Van hun bedreigingen. Van hun laster. Van hun racisme. Van hun geweld.

3) De zogenaamd politiek correcte maar verzuurd en hatende Nederlander keuze: Je geeft niet de hater maar Zwarte Piet de schuld. De verkeerde! Een onschuldige. Een niet bestaand figuur. Zwarte Piet heeft nog nooit iemand beledigd. Zwarte Piet is geen racist. En je maakt vervolgens alle onschuldige, oprechte kindjes en hun moeder onterecht uit voor racist, een van de zwaarste beschuldigingen die we kennen in onze samenleving. Mensen onterecht uitmaken voor racist, smoort elke mogelijkheid tot discussie. Kindjes zijn geen racist. Mensen die het Sint en Piet feest vieren discrimineren jou niet. Alleen de domme sukkel die jou discrimineert, die moet je hebben. Je polariseert dusdanig, je begint een haatcampagne, en wat verwacht je dan terug? Je vraagt niet of je aanname klopt dat mensen die Zwarte Piet leuk vinden misschien racistisch zijn. Nee je neemt het aan. Je maakt er een stelling van. Je maakt er zelfs een beschuldiging van. Zwarte Piet = racisme en als je het niet met me eens bent, ben je een white privileged racist. Zwarte Piet en iedereen die het aanhangt moet gelyncht! En alleen omdat hij zwart is. Wie is hier nu de racist? Je zaait haat. Je smoort zo elke mogelijkheid tot debat. Je spuit je gif in de samenleving. Some men just want to watch the world burn. Met je politieke correctheid. Met je moral high fatsoenlijke laag make-up, die je diepe onderhuidse haat niet kan verbergen. Je smoort elke discussie. En laat dat nu net de basis zijn voor een samenleving. Niemand neemt je meer serieus. Niemand kan meer normaal met je praten. Je wil niet eens praten. Je wil niet eens een oplossing. Mensen die valselijk worden beschuldigd worden boos, en komen in opstand. Het gevolg is dat een onschuldig kinderfeestje zo is ontspoord dat haters van beide kampen met geweld dreigen en er meer agenten dan vrolijke pietjes op wat een kinderfeestje zou moeten zijn rondlopen.

Stop met Zwarte Pieten.
Shame on you. Shame on you! Alle kampen. En daarmee bedoelen we dus niet alleen de domme negers (satire mensen) die alsmaar racisme roepen, maar ook de zogenaamd politiek correcte maar in feite hatende en hondsonbetrouwbare fatsoensrakkers van de PvdA, D66, GroenLinks  (satire mensen) die in die racismeroeptoeter meeblazen en niet onderdoen voor een stelletje haat zaaiende KKK’s, ook de racistische tokkies van de SP en PVV (satire mensen) die eens op moeten houden met hun haat, dreigingen en geweld, en alle journalisten en media die deze haters nog een podium geven in hun kolommen of zendtijd. Shame. On. You. Allemaal.

Zo en dan gaan we nu even Friezen uitlachen om hun spraakgebrek.

Drie Negerzoenen.

 

 

*update*

Driekus tweette naar aanstichter Quincy Gario dat er een spiegel in zijn schoen zat. Gario ging uiteraard volledig emotioneel stabiel en op intellectueel niveau het debat aan:

Some men just want to watch the world burn
Some men just want to watch the world burn