Gas erop

Veel emotie en veel onrealistische eisen rond de aardbevingen in Groningen. Hoog tijd voor wat realiteitszin!

Minder gaswinning betekent niet minder aardbevingen

De beving van Zeerijp toonde aan dat minder gaswinning niet voor minder, of minder zware aardbevingen zorgt. Ook al draai je de gaskraan vandaag helemaal dicht, er kunnen nog wel 50 jaar aardbevingen zijn. Is het aannemelijk dat het minder wordt als je minder gaat pompen? Ja, maar er is geen garantie. Niemand die het weet. Wie weet kan ineens stoppen wel voor een grote schok zorgen. Ons advies: bouw zoveel mogelijk af. De meest realistische aanname is: de komende 50 jaar zal de Groninger grond beven, wat je ook doet.

Direct stoppen met gaswinning betekent het verlies van 20.000 banen in de regio

Groningen heeft een grote energieindustrie, en vele Groninger bedrijven leveren aan deze industrie: mensen in de bouw, in technische bedrijven, allemaal leven ze van de gaswinning. Nu stoppen met gaswinning betekent het einde van deze industrie, het einde van deze bedrijven, en een enorm probleem voor 20.000 gezinnen in Groningen. Terwijl juist in die sectoren al weinig banen zijn. Welke politieke partij wil dit op haar geweten hebben? Geef deze bedrijven de tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden, zonder aardgas.

Direct de gaskraan dichtdraaien betekent dat Nederlandse huishoudens in de kou zitten

Heb jij een CV ketel? 99% van de huishoudens heeft dit. Al deze mensen kunnen niet ineens zonder CV en zonder warm water. Ja het moet anders, en zo snel mogelijk maar het kan niet vandaag. Wees realistisch. Wel slim: verbied aardgas CV-ketels bij vervanging en nieuwbouw. Hetzelfde geldt ook voor Nederlandse bedrijven die op aardgas draaien. Het zou honderdduizenden banen in heel Nederland kosten als deze bedrijven (ook bij Groninger bedrijven zoals Avebe, Aldel, Cosun, etc) moeten stoppen. Het gaat om de banen van je buren, je vrienden, familieleden. Gun de bedrijven de tijd om over te stappen.

Schade moet gewoon netjes en snel worden vergoed

Het Rijk, de grootste verdiener aan de gasbaten, dient een onafhankelijk a-politiek instituut op te richten dat alle schademeldingen netjes en snel afhandelt. Binnen het bevinggebied is schade standaard bevingschade, tenzij het tegendeel bewezen wordt. Buiten dat gebied is het andersom. De contour kan worden aangepast, mochten bevingen zich uitbreiden. In geval van discussie beslist een onafhankelijke arbiter. Het Rijk verhaalt de kosten op de NAM naar rato.

Cultureel erfgoed moet behouden blijven

Kerkjes, icoonboerderijen en oude dorpskernen worden verstevigd door het onafhankelijke instituut, met behoud van uitstraling. Ongeacht de kosten. Voor andere panden geldt dat ze verstevigd worden tenzij het economisch niet rendabel is, daarover verderop meer.

Mensen ontzorgen

Niemand heeft hierom gevraagd. Als mensen tijdelijk hun huis moeten verlaten dan worden alle kosten vergoed en hebben ze recht op tijdelijk kwalitatief vergelijkbaar woongenot. Je verhuist netjes al hun spulletjes en compenseert in bijvoorbeeld extra reiskosten.

Gebouwen die economisch total loss zijn moeten plat

Is herstel / versteviging van je pand duurder dan de waarde (waarde die het had zonder negatieve aardbeving prijsafwijking), dan gaat het tegen de vlakte. Punt! Je gaat een total loss auto ook niet oplappen. Dus je huis ook niet. Je gaat geen 1,5 ton tegen een woning smijten waar die nog geen ton waard is. Je mag dan kiezen uit gave nieuwe architectuurvormen en je mag kiezen of je op dezelfde plek wil wonen, of elders in de provincie. Je krijgt een modern, nieuw, comfortabel huis, dat ruimer is, bevingbestendig is, en volledig energieneutraal, je nieuwe huis heeft een vergelijkbare waarde met je oude huis van voor de bevingen, dus je gaat er zowel qua woonconfort als financieel op vooruit.

Richter zegt niks

Een aardbeving van 3,4 op grote diepte geeft veel minder schade dan eenzelfde ondiepe beving in Groningen. De schaal van Richter is zinloos om op Groningen toe te passen. Stop met die schaal gebruiken. Onderschat de risico’s en ellende niet. Neem mensen serieus en los dit probleem op, met doorzettingsmacht. Geld is het probleem niet, politieke spelletjes en zaniken over wie wat betaalt zijn dat wel.

Stel je niet aan

Bevingen in Groningen zijn nu een fact of life. Er is vooralsnog niemand dood en die kans is ook niet echt groot. Ja je bent gefrustreerd en boos, maar beter is met oplossingen te komen en constructief te blijven. Laat je niet opjutten door politici die al decennia hun politieke hobby’s betalen van gasbaten en ineens zogenaamd voor je opkomen, maar ondertussen wel de baan van je buurman de nek omdraaien omdat de gaskraan ineens dicht zou moeten.

Het dossier aardbevingen is eigenlijk zo helder en simpel. Wantrouw eenieder iedereen die het complexer of onrealistischer maakt!

Gas erop!

Drie Kusjes van DriekusVierkant

 

 

p.s. Eet minder broccoli, dat scheelt ook gas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s