ZijdeRuGje

Ah jammer! De wereldoverheersingsplannen om een dependance van de Rijksuniversiteit Groningen in Yantai, China te openen zijn voorlopig van de baan.

De vraag was namelijk wiens wereldoverheersingsplan het was. Was het die van de RuG of die van China?

Wij van Driekus – volgens de RuG de meest invloedrijke Twitteraar over de RuG (niet onze woorden, die van de RuG zelf hahaha) stel je voor, met van die #luievrouwen en whisky enzo en een beetje laveloos onnavolgbaar twitteren, wat zegt het over de andere twitteraars, ja jullie hahaha – schreven al eerder over deze ambitieuze plannen.

Heel interessant is dat vooral marktdenken als argument tegen de Chinagang wordt gebruikt. Waar China een communistisch land is, en dus helemaal geen marktwerking kent.

Nog interessanter is dat de markt in Groningen heel anders naar de RuG kijkt. Vanuit de markt gezien blijft de RuG dat gesloten bolwerk vol wereldvreemde professoren die graag hun onderzoekshobby naar de aerodynamica van de vleugelslag van de Braziliaanse gespikkelde Kwakkiekwakkiezijderups uitvoeren, van onze belastingcente. Ja zonder n.

Neem nou Eelco Runia, de man die met 1 zinnetje zijn droombaan bij de RuG opzegde en vervolgens wel met een full page zijn biased opinie over marktdenken in de Volkskrant plempt. Die volgens ingewijden van de RuG gewoon een beetje lui was en maanden doorbetaald op sabbatical ging. We gaan het verder niet persoonlijk maken dus de opmerkelijke RuG commentaren houden we verder netjes voor ons. Wat we heel grappig vinden is dat de beste man ZZP-er wordt en dus overstapt van de dark side naar de bright side van geld verdienen (IN DE MARKT) en belasting betalen. Een beetje marktdenken, er is nog nooit iemand dood aan gegaan.

De markt. Ooit een fysieke lokatie alwaar handelaren hun waren aan de man brachten. Nog steeds een simpel systeem van waarde: jij schept iets, voegt iets toe waar ik verlegen om zit, en ben bereid daar geld voor te geven, zelfs meer dan wat je aan waren inbrengt omdat ik jouw meerwaarde waardeer. Ik geef je er mijn geld voor, omdat het mij verder brengt en ik waarde toe kan voegen, aan mijn leven, aan mijn diensten, aan mijn producten en aan de samenleving. Zo schept iedereen waarde en zo helpt iedereen de samenleving vooruit. Zo zijn we inmiddels duizenden generaties verworden van holenmensen tot ruimtevaarders.

Mede dankzij wetenschappelijk onderzoek overigens. Niks mis met wetenschappelijk onderzoek. Zeker niet als dit in symbiose met het bedrijfsleven wordt ontwikkeld. Als je als wetenschappelijk onderzoeker bang bent voor invloed van de bedrijven, dan onderschat je jezelf ook. Je leent je niet voor commerciële prikkels, maar werkt wel samen met bedrijven die heel hard mee-funden aan je onderzoek. De CD-speler was nooit uitgevonden zonder deze symbiose. Kulvoorbeeld. Sorry. Ruimtevaart dan. Medisch onderzoek dan. Ongelofelijk wat het bedrijfsleven en wetenschap samen voor elkaar kunnen krijgen. Leve de mensheid.

Kijk misschien is inzicht in de aerodynamica van de vleugelslag van de Braziliaanse gespikkelde Kwakkiekwakkiezijderups baanbrekend. Wij zien het even niet, maar goed. Prima als er fundamenteel onderzoek is. Daar stellen bedrijven graag een deel van hun belastinggeld voor beschikbaar. De neiging van onderzoekers en instituten om zoveel mogelijk flutonderzoek te doen zodat ze weer kunnen publiceren en daarmee hoger in de langstepiemellijstjes van universitaire rankings te komen, daar moeten we wel van af.

Hobbyismeonderzoek, daar moeten we ook van af. Prima als jij jouw hobby wil onderzoeken, maar hobby’s betaal je zelf. Als je maatschappelijke funding wil, dien je je maatschappelijk te verantwoorden. Als geld beschikbaar gesteld wordt voor fundamenteel onderzoek dan mag je verwachten dat er op zijn minst een kans ligt op inzichten en doorbraken waar de mensheid iets aan heeft. Dat is geen marktdenken, dat is gezond verstand.

Naast fundamenteel onderzoek is er ook zoiets als toegepast onderzoek. Oh RuG was je maar iets meer een onderzoekscentrum waar de mouwen worden opgestroopt en waar wordt geknutseld en gepionierd. Lekker technische uni worden. De wereld, en ook ons mooie Groningen, ja zelfs in Kiel-Windeweer en ook in Dokkum snakt de markt naar het openstellen en tot nut maken van je kennis, je inzichten, je expertise, je patenten. Meer commerciële uitnutting van dit dode kapitaal levert meer bedrijven, handel, werk, welvaart op. Deze opwaartse spiraal zorgt voor aanzuigende werking op kennis en talent en bedrijven, en dus ook weer meer geld voor onderzoek. Zelfs naar de aerodynamica van de vleugelslag van de Braziliaanse gespikkelde Kwakkiekwakkiezijderups, als dat echt zo interessant is.

Blijkbaar zijn sommigen zo wereldvreemd dat men denkt dat marktdenken gaat om de idiote bureaucratische rapportages en overleggen die zogenaamd de prestatie van de docenten moet verhogen, terwijl die hele ellende de efficiency juist in de weg zit. Dit soort ambtenarengedrag die elkaar bezig houden zou in de markt dus nooit gebeuren. Marktdenken als argument, het is spin van socialisten en even los van die fijne zijde van Chinese rupsen is nog nooit iemand wijzer geworden van socialistenspin. Marktdenken heeft er niks mee te maken.

We schreven het al eerder: de foute prikkel van moeten publiceren, in combinatie met de foute prikkel dat het aantal studenten van invloed is op het onderzoeksbudget moeten van tafel. Dan heb je helemaal geen Yantai avontuur nodig om studiebankjes te vullen.

RuG: open je deuren naar de markt. Leer van de markt. Werk samen met de markt.

Drie Kusjes voor Poppema en RuG, bedenk een plan om je kennis internationaal te vermarkten, in plaats van weg te geven aan een censurerend land als China.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s