Lekker tappen

Lekker tappen! (vijf redenen om tegen de WiV te stemmen)
Door meeluisterend barman Driekus Vierkant

Wie is toch die Driekus is al vijf jaar een mooi geheim
De Driekus redactie had wat te vieren. Vijf jaar Driekus! In Maart 2013 werd het personage Driekus geboren, aan de bar, tijdens een nachtje flink doorhalen. En wat een jongensboek beleefden wij. In het uiterste geheim opereerden we de afgelopen vijf jaren en maakten journalisten, bestuurders, politie en eenieder die het verdiende gewoon een beetje gek. Scherpe tweets en veel geplaag. Het ging zover dat Politie Groningen tot en met rechters aan toe informeel informeerde wie die Driekus toch wel niet was. Kwamen ze mooi niet achter. Hehehe.

Barman 
Maar goed, we hadden dus wat te vieren. De voltallige 19-koppige Driekus redactie toog vol goede moed naar een niet nader te noemen horeca-etablissement te 050 Stad Groningen, en zetelde zich rond de toog. Man man man wat een plezier hadden we, onder het genot van verse getapte biertjes. Je zal maar barman zijn. Wat een verhalen en geheimen je hoort daar achter je tap. De barman moet wel de meest vertrouwde persoon ter wereld zijn. Een vertrouwenspersoon, die als meeluisterend oor alle persoonlijke geheimen, zakelijke vertrouwelijkheden, verlangens, roddels, emoties en lusten meekrijgt, terwijl je daar met je vrienden, collega’s, minnaars of vijanden aan de tap hangt.

Tapman
“Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten”, schiet ineens door het hoofd. Zoudt u alle geheimen die u aan de bar deelt, ook met de overheid willen delen? Kijk, een goede barman neemt alles wat hij daar achter zijn tap hoort mee het graf in.  Uw overheid is daar helaas niet zo goed in. Ten eerste wantrouwt de overheid u wat meer. Ten tweede is de overheid de koning in alles doorvertellen. Ten derde is de overheid koning van alles per ongeluk lekken.

Zie de overheid met de nieuwe WiV, als de barman die stiekem meerdere gesprekken in zijn café opneemt, omdat hij één cafébezoeker verdenkt van illegale activiteiten. Hij neemt daarbij als hij dat nodig vindt dus ook gesprekken van andere cafébezoekers op, alleen maar omdat ze er ook toevallig zijn. Pardon? Ja de nieuwe sleepwet staat toe dat communicatie van onschuldige ‘collateral’ burgers ook wordt gemonitord (vandaar de term sleepwet) toevallig omdat je er in de buurt woont, of omdat ze op een andere manier denken dat je mogelijk een relatie met een verdachte hebt. Dit is de eerste reden om tegen die wet te stemmen.

Zie de overheid met de nieuwe WiV, als de barman die toestemming voor die opnamen aan zijn vrouw vraagt, die ooit rechter was, in plaats van aan een echte rechter. Kijk, we hebben zoiets als een grondwet met de scheiding der machten. Voor dergelijke privacy-ingrijpende maatregelen zou je willen dat een onafhankelijke rechter toestemming geeft. Niet een commissie die de schijn van onafhankelijkheid heeft maar dat niet is.
Dit is de tweede reden om tegen die wet te stemmen.

Zie de overheid met de nieuwe WiV, als de barman die de stiekem opgenomen gesprekken (ook die van onschuldige cafébezoekers) onafgeluisterd met de Amerikanen en de Britten deelt. Ja de nieuwe afluisterwet maakt het mogelijk dat de Amerikanen (brrr Trump) en de Britten (brrr Brexit) de afgeluisterde gesprekken en digitale communicatie van totaal onschuldige Nederlandse burgers krijgen.
Dit is de derde reden om tegen die wet te stemmen.

En zie de overheid met deze nieuwe WiV, als de barman die niet alleen gesprekken van ook onschuldige cafébezoekers zonder echt onafhankelijke toestemming afluistert en deelt met vreemde mogendheden, maar ook als die barman die vervolgens achteraf gecontroleerd moet worden door een instantie die hem er nauwelijks op aan kan pakken. Die totaal onschuldige cafébezoekers hebben geen weet van de taps, geen weet van met wie hun gegevens worden gedeeld en hebben ook geen middel om hier iets tegen te doen. De toezichthouderrol in de WiV is slecht geregeld en de bescherming van de burgers is slecht geregeld.
Dit is de vierde reden om tegen die wet te stemmen.

Zie de overheid met deze nieuwe WiV als de barman die zegt: “nette cafébezoekers hebben niets te verbergen en niets te vrezen”. Kijk even rond in een gemiddeld café, de afspiegeling van de samenleving. Iedereen heeft wel eens iets te verbergen. Uitgerekend een barman weet dat als geen ander. Wij weten ook dat de overheid zelf het grootste lek is. Als de overheid een barman was, dan werd hij meteen ontslagen voor het verspillen van al dat bier. De overheid is notoir de slechtste bewaker van gegevens. Bijna elke week is er wel nieuws over een overheidsinstantie die weer privégegevens van tientallen, honderden, tienduizenden burgers lekt omdat ze zich zo slecht beveiligt. Ja misschien is het huidige kabinet nog wel te vertrouwen. Maar wat als er een overheid komt dat andere plannen heeft? En uw gegevens tegen u gebruikt? Privacybewaking is de grootste veiligheid die de overheid u te bieden heeft, en deze wet doet precies het omgekeerde. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten…
Dit is de vijfde reden om tegen die wet te stemmen.

Ja Driekus is voor veiligheid. En dus voor een aangepaste WiV waarin deze vijf blocking issues worden weggenomen. De voorgestelde WiV ondermijnt namelijk uw veiligheid.

Nou wij gaan weer aan de tap hangen, moppen tappen en onze geheimen met die aantrekkelijke barvrouwe delen. Proost!

p.s. u kunt voor of tegen een referendum zijn. Laat die discussie u niet afleiden rond de WiV. Wij zijn voor het referendum zolang de Eerste Kamer haar controlerende functie niet uitoefent. Nog liever hebben we een echt Constitutioneel Hof dat elke wet toetst aan de grondwet. De WiV is niet getoetst aan de grondwet en als dat wel zou gebeuren zou hij worden afgewezen. Het referendum is daarom helaas een noodzakelijke noodrem.

Drie Kusjes fluister ik in je oor zodat niemand het hoort. Zelfs de barman niet.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s