Gasschade Groningen

Gasschade Groningen
door zijne vluchtigheid Driekus Vierkant te Dokkum

Mooi hè! Hoe het Rijk op dit moment doorpakt rond de bevingschade in Groningen. Wat een verademing ten opzichte van Henk Kamp. Eindelijk worden er stappen gemaakt. De gaskraan gaat dicht! Hoezee!

Het is namelijk goedkoper om te stoppen met gaswinning dan 17000 woningen te moeten verstevigen of vervangen. Open deze calculatie in een nieuw venster en reken maar mee:


opklik voor groot

Er is maar liefst een miljard euro uitgegeven aan het verstevigen van 85 huizen. Pardon? Dat is meer dan 11 miljoen per woning?! Wat voor kastelen zijn dit! Die miljard is natuurlijk niet uitgegeven aan balken, stucwerk en bouwvakkers. Die miljard is opgegaan aan bureaucratie, procedures, processen, tegenwerking en amateurisme. Als er iets schokkends aan het Groninger dossier is, is dit het wel.

Stel dat je gewoon doorgaat met gaswinning. Dan moeten er 17.000 woningen worden verstevigd en/of vervangen. Dat kost dan 200 miljard euro.

Bij een lage gasprijs zijn de opbrengsten 50 miljard. Een verlies van 150 dus miljard euro. Bij een hoge gasprijs is de opbrengst 150 miljard en lijden de aandeelhouders een verlies van 50 miljard euro.

Ergo: lekker pompen is er niet meer bij. Het kan domweg niet uit als je 11 miljoen euro per woning weet te verbranden met je bureaucratie en juridische procedures.

Maar stel dat je de gaswinning zo snel mogelijk afbouwt naar nul. Dan wordt er steeds minder gepompt. Dan zijn de opbrengsten nog maar 25 miljard euro. Daartegenover staat dat je nog maar 2000 woningen hoeft te verstevigen / te vervangen. Dan is er zelfs een bescheiden winst te behalen. Dit is het scenario waar het Rijk voor gaat.

Maar ze nemen een enorm risico. Want stel dat je de gaswinning afbouwt, maar die bevingen gewoon doorgaan. Dan heb je maar 25 miljard aan opbrengsten, en wel 200 miljard aan kosten. Wie gaat dat dan in godsnaam betalen?

Lekker pompen
Lieve Groningers. Een rijtjeshuis bouwen kost nog geen ton. Een vrijstaande woning kost 2,5 ton. Een villa een half miljoen. Een boerderij een miljoen. Voor 3,5 miljard euro kun je echt alle 17.000 woningen in het bevinggebied platgooien en vervangen door prachtige nieuwbouw. Rond dit af naar boven en voor 5 miljard euro kun je het hele Groninger probleem oplossen. Neem nog eens 5 miljard voor behoud van erfgoed en je bent met 10 miljard echt wel helemaal klaar.


opklik voor groot

Pomp toch lekker door! Eigen gas eerst. Geen Putin-gas. Fracken niet nodig. De helft van de gasbaten die geef je aan Groningen ter compensatie van de ellende. De andere helft steek je maar in een fonds waarmee je de NAM en Shell en Gasunie verplicht laat overstappen op wind en zon en waterstof en regenbogenenergie!

Drie Kusjes. Ja de waarden in de berekeningen zijn aannamen, maak je eigen XLS maar met je eigen bedragen dan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s