Breien tegen aardbevingen

Breien tegen aardbevingen
Door de door de wol geverfde Driekus Vierkant

Het is nu zes jaar geleden dat de Grote Beving Van Huizinge plaatsvond. Zes jaar later is de schade vele malen groter. Vandaag gaan we man en paard noemen.

Na Huizinge zei het Staatstoezicht op de Mijnen: snel dicht die gaskraan. Henk Kamp zei: we wachten op 13 rapporten en hij draaide ondertussen de kraan verder open. Henk Kamp is een lul. Notabene de VVD, de partij van de veiligheid, ondermijnde de veiligheid van vele Nederlanders. Ja u leest dit goed: de Staat, wiens kerntaak het beveiligen van burgers is, ondermijnde bewust die veiligheid. Zo’n minister gooi je met pek en veren je kabinet uit. Zo’n kabinet gooi je het land uit.

Het moge duidelijk zijn waarom Henk Kamp de gaskraan verder open draaide. De overheid is namelijk geen onafhankelijke partij in deze. De overheid is de grootste belanghebbende bij de gaswinning. Dat wisten we al wel stiekem, en de onthulling van geheime documenten bewijst dit. De overheid verkoos gasbaten boven de veiligheid van inwoners van ons land. Dat u het maar even weet.

De smoesjes waren -en zijn nog steeds- leveringszekerheid. Totale onzin, want Nederland kan gas aankopen op de internationale markt. Kwestie van stikstof bijmengen. Wie stelde de bouw van een stikstoffabriek uit? Jawel, Henk Kamp. Wie gebruikt nog steeds het argument leveringszekerheid? Eric Wiebes. Wie tikte Eric Wiebes daarom op de vingers? De Raad van State kwam met een dringend advies: de minister dient het belang van de veiligheid van inwoners van Nederland boven het belang van van leveringszekerheid te plaatsen. Eric Wiebes heeft dit advies naast zich neergelegd. Eric Wiebes is een lul.

En nu kunt u denken: ach ja die Groningers, dat zijn er een handvol en die boertjes moeten niet zeuren om hun achterstallig onderhouden gebouwtjes. Beseft u zich in welke provincies en gemeenten er nog meer naar gas en olie wordt gezocht? Hoi Drenthe, hoi Noord-Holland, hoi Zuid-Holland, hoi Overijssel, hoi Brabant. Denkt u maar niet dat de overheid u beter zal behandelen dan de Groningers.

En u kunt ook denken: die VVD is een rotpartij, met hun Shell-vriendjes. Elke andere politieke partij heeft echter ook decennialang hobby’s gefinancierd uit de gasbaten. Elke partij keek weg. Elke partij heeft boter op het hoofd. Geen partij heeft werkelijk iets gedaan voor Groningen. Hooguit voor de bühne, want het scoort wel lekker. We hebben hier te maken met een systeemfout.

Gelukkig hebben we dan nog regionale bestuurders, zou je denken. Die wel opkomen voor de belangen van hun provincie. Welnee. De hekkings van alle politieke partijen in de provincie hangen (allemaal) aan Den Haag. Ze moeten denken aan hun politieke carrière. Ze leven met elkaar in een bestuurlijk en ambtelijk bubbeltje. Ze hebben niets gedaan voor de Groningers. Dit zijn geen leiders. Ze lopen aan de leiband van Den Haag en zijn tandeloze papiertijgers. Ze zijn collectief een lul.

Zo is Eelco Eikenaar van de SP als gedeputeerde verantwoordelijk voor het gasdossier. Hij kan heel boos zijn op Den Haag. Boze mensen zijn prettig stemvee voor de SP. Het is dus niet per se in het belang van de SP dat er iets wordt opgelost. Eelco heeft daarom nog niets gepresteerd in het hele dossier: hij deed zo weinig dat er een Nationaal Coördinator Groningen nodig was om iets voor elkaar te krijgen. Eelco is geen leider maar een lul.

En dan hebben we nog onze CdK. Wat heeft deze CDA-er gepresteerd? Rene Paas heeft het niet voor elkaar gekregen om de burgemeesters van de bevinggemeenten goed georganiseerd te krijgen en gezamenlijk een vuist te maken. Rene heeft overigens wel meegedaan in Den Haag aan een actie. Actie! Deze actie was breien tegen aardbevingen. Breien tegen aardbevingen! Dat heeft hetzelfde effect als bidden tegen aambeien. Rene Paas is een bestuurder maar geen leider. Hij is een lul.

Ja we hadden het al even over de Nationaal Coördinator Groningen. Probleem is dat Hans Alders niet iemand van aanpakken is, maar van spelletjes. En bureaucratie. Hans Alders tuigde een apparaat op met meer dan 100 ambtenaren om Het Probleem Groningen op te lossen. En kreeg NIETS voor elkaar. Want macht was belangrijker dan resultaat. Hans Alders had al eerder kunnen zeggen dat zijn taak erop zit, maar kiest nu om zijn PvdA nog een beetje te redden in de rol van martelaar. Hans Alders is een lul.

Oh en die burgemeesters dan. Hoe moeilijk is het om te zeggen: NIET OP MIJN GRONDGEBIED. HIER MET DIE GASBATEN. DICHT MET DIE KRAAN NU. NIET ONDERHANDELBAAR. Denk even na wat voor kwaliteit er in die gemeenten zit. In de raden, in B&W. Je wordt geen raadslid in zo’n gemeente als je echt wat kan, zeg maar. Die burgemeesters zijn incompetente slapjanussen. Als ze wisten dat dit dossier er zou komen, waren ze nooit aan die functie begonnen. Omdat ze er niet sterk genoeg voor zijn. Burgemeester van een slaperige gemeente zijn is heel wat anders dan van een rampgebied. Slapjanussen. Slappe lullen.

De kern zit hem in leiderschap. Althans, het gebrek daaraan. We hebben geen leiders maar bestuurders. En in tijden van crisis heb je geen mensen nodig die op de tent passen. Die tent staat namelijk in de fik. In tijden van crisis heb je leiders nodig. Die dat brandje zelf blussen en niet met grote ogen naar Den Haag kijken.

Groningen, je hebt geen leiders op dit dossier. De provinciale verkiezingen zijn komend jaar. Nog even tijd om na te denken wat voor bestuurders je echt wil. Of leiders.

Driekus trapt de verkiezingsstrijd af en belooft dat het bloederig zal worden, haha.

p.s. ze zullen Driekus nu wel een lul vinden. Maar die is niet van het slap lullen en heeft wel ballen. Zij niet. Drie Kusjes. Wij zijn breien tegen broccoli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s