Kom van dat gas af

KOM VAN DAT GAS AF
door gas-tschrijver en biogasproducent EnergDrieke de Energieke

Vroem. Vroem. Vroem. Ha! Zette ik jullie daar even op het verkeerde been! Nee dit was nu eens niet het prachtige dieselgeluid van een John Deere, maar een custom ringtone van het prachtige dieselgeluid van een John Deere op de Jezusfoon van uw geliefde Driekus Vierkant. De nieuwsapps stuurden namelijk een breaking message:

Hof: Staat moet uitstoot broeikasgassen sneller verminderen

Of we even 25% reductie van uitstoot per 2020 (dat is over minder dan 1 jaar en 3 maanden) willen regelen. “Wanneer de overheid weet dat er sprake is van een reëel en dreigend gevaar, moet de Staat maatregelen nemen om dit te voorkomen”, aldus het gerechtshof.

Boze fossielen roepen dat de rechtbank niet op de stoel van de politiek mag gaan zitten. Staatsrechtelijke mensen zeggen heel zuiver: de rechtbank heeft de plicht om rechtsbescherming te bieden, ook in zaken tegen de overheid. Oftewel: de overheid dient zich aan haar eigen wetten te houden. Bovendien, de kerntaak van de overheid is de veiligheid van de burgers te beschermen.

Welkom gas-tschrijver en energie-expert Drieke de Energieke, komt u maar doorrrrrr:

KOM VAN DAT GAS AF

OK we moeten 25% minder CO2 uit gaan stoten. Maar nu is de vraag: HOE DAN? Nou ja ten eerste dus helemaal van het gas af. Sowieso een goed plan. Maar waar begin je?

1) Mobiliteit?

Maar 1% van alle aardgasproductie gaat naar mobiliteit. Benzine en diesel zijn veel groter. En ook daar zullen we snel van af moeten. Hoe mooi dat gebrom van een V8 ook is, een verbrandingsmotor is domweg achterhaald. En smerig. Elektromotoren zijn efficiënter. Zelf je stroom opwekken en in je trekker stoppen, je bent onafhankelijk van de overheid voor je mobiliteit, hoezee! Regering: maak een liter brandstof maar €5 per liter en maak groene elektriciteit onbelast. En zeg: hoi burgers, over 7 jaar gaan alle tankstations dicht. Succes! Mobiliteit, check. Maar per saldo heeft mobiliteit niet eens zoveel impact op de totale uitstoot.

2) Je huis van het gas af?

Douchen, verwarming, koken, alles doe je doorgaans op gas. Je zal je huis moeten isoleren en een dikke trui kopen. Aardgas in woningen is even groot in het verbruik als bij voedsel, beiden zijn goed voor zo’n 10 miljard kuub per jaar. Huishoudens van het gas krijgen is de moeilijkste, duurste en minst schaalbare operatie. Nieuwe huizen: verbied gas. Bestaande huizen: maak groene energiesystemen belastingvrij en druk de prijs voor gas naar €2,50 per kuub. En zeg: in 2025 gaat de gaskraan dicht, succes joh! Dan gaat het snel hoor. Maar goed, met de huishoudens fiksen kom je er niet. Bij voedselproductie en industrie zijn veel grotere stappen te maken. Focus dus!

3) Minder broccoli eten. Echt. 

Haha lacht u, die Driekus, daar gaat ie weer hoor, met zijn broccoli, dat je er gas van krijgt dat weten we nu wel. NEEN lieve mensen! Althans, ja dat is nog steeds zo. Maar waar het om gaat: broccoli wordt met aardgas gemaakt. Ja u leest dit goed:

Voedselproductie is een extreem grote veroorzaker van broeikasgassen 

Van de circa 45 miljard kuub aardgas die Nederland per jaar letterlijk opfikt, gaat namelijk 9 miljard naar het maken van kunstmest, het verwarmen en met CO2 volpompen van kassen en landbouw om daarmee uw groentetjes en fruitjes en tarwetjes te telen. We kid you not. Tel daar nog een slordige miljard kuub bovenop voor het thuis bereiden van je maaltje op je gasfornuis en je hebt al 10 van de 45 miljard kuub aardgas te pakken, alleen voor groente en fruit en andere enge vegetarische plantaardige voedsels. Je zou er uit principe gewoon vlees van gaan eten, want eetdiertjes stoten veel minder CO2 uit. Wel wat methaan, maar dan moet je ze ook geen broccoli voeren.

Voedselproductie: 20% van alle aardgasconsumptie

Over vlees gesproken. Nederland heeft een mestoverschot. Het is boeren echter verboden mest op het land uit te rijden, terwijl het een natuurlijk product is om voedsel efficiënt te verbouwen. Kunstmest mag je echter wel gebruiken, terwijl dit van aardgas wordt gemaakt. We stapelen de fosfaten dus maar op in Nederland. De Nederlandse overheid verdient extreem veel aan verkoop van aardgas aan kunstmestfabrieken, zie hier de foute prikkel die dit verkeerde systeem in stand houdt. Verbied per direct kunstmestproductie en gebruik, herintroduceer biomest om het voedselecosysteem te herstellen. Misschien even wat innoveren om te voorkomen dat uit biomest fosfaten in het milieu terecht komen. Dit beleid scheelt enorm in gasgebruik, CO2 uitstoot en scheelt enorm in fosfaten in het oppervlaktewater. Gezond boeren.

Het Westland is geroemd om de vele kassen. Alleen jammer dat ze worden verwarmd met aardgas. Dat kan namelijk ook prima met zon en wind en aardwarmte. Oh ja, ze jagen CO2 in de kassen zodat bloemen en groenten en fruit beter groeien. Laat dit alleen rest CO2 zijn, van energiecentrales. Tadaa, weer miljarden kuubs bespaard. Gratis tips van Drieke de Energieke.

Schermafbeelding 2018-10-09 om 12.08.22

 

3) Weg met de fossiele industrie, gewoon weg ermee

Metaalsmelterijen. De oude Hoogovens. Aldel. Ze vreten energie, vieze fossiele energie. En ze braken vieze zooi uit. Maar ook de chemiesector, de papierindustrie en de bouw zijn energievreters. Wat denk je hoeveel energie het kost om beton te maken? Wat denk je dat het kost om kokend water in zoutcavernes te spuiten, het zoute water eruit te halen en het zout hieruit te koken? Niet voor niets is het hele chemiepark in Delfzijl/Farmsum gebouwd op twee ingrediënten: aardgas en zout. Hieruit maken ze bijvoorbeeld chloor, zoutzuur, carbons en waterstof. Daar kunnen ze weer allerlei plastics en andere zooi van maken. En dat alles kost een bak energie. Weer aardgas. Bodemdaling. Aardbevings. Brrr.

Als je snel stappen wil maken met het terugdringen van broeikasgasuitstoot, dan zul je bij de industrie moeten beginnen, de industrie consumeert namelijk meer dan 50% van alle aardgas en is verantwoordelijk voor miljarden tonnen CO2 uitstoot. Tegelijkertijd betaalt de industrie geen snars en de consument betaalt de hoofdprijs. Lekker liberaal, jongens! De vervuiler betaalt, punt.

Maar ja, wat als omringende landen gewoon doorpompen en wij onze industriële processen en energie knetterduur maken? Dan kan Nederland niet meer concurreren. Dan verdwijnen fabrieken hier. Dan verdwijnen banen hier.

We moeten dus slim zijn. We moeten nieuwe energiebronnen vinden die goedkoper zijn dan aardgas en olie. We moeten energie niet duurder maken, nee we moeten het goedkoper maken.

Waterstof sucks, want het maakt energie duurder in plaats van goedkoper

En daarom slaat die lobby op waterstof helemaal nergens op. Bij het produceren van waterstof, of je dit nu maakt uit aardgas of uit zon of wind, verlies je zo 40% rendement. Oftewel, waterstof is bij de productie ervan al 40% duurder dan aardgas of stroom uit zon of wind. Tel daarbovenop de kosten voor waterstofinstallaties, en nogmaals het rendementsverlies bij omzetting van waterstof naar stroom, en je kan wel uitrekenen dat waterstof energie knetterduur maakt. De enige reden dat er een lobby voor waterstof  is, is dat de fossiele aardgasindustrie fossiel gasgebruik kan verlengen, en hun fossiele systeem van gassen verwerken, verhandelen en transporteren in stand probeert te houden. En een overheid als grootaandeelhouder die op die manier een centraal systeem in stand kan houden en daarmee belastingen kan blijven innen. Hun belang, niet jouw belang. Waterstof is geen bron van energie en als opslagmiddel is het onrendabel. Natuurlijk zijn er uitzonderingen te bedenken waar waterstof wel een rol kan spelen.

Energie als water

Het goede nieuws is dat energie straks zo overdadig beschikbaar is als water, en dus net zo betaalbaar. Windmolens op zee, zonnepanelen op je dak en bodemwarmte, je wint straks je eigen energie, of met elkaar. Geen overheid voor nodig. Geen dure netwerken nodig. Geen waterstof nodig. En het is nog allemaal schoon ook. Doe gewoon niet mee aan dat ouderwetse fossiele systeem. Pleur voor de industrie gewoon een Thoriumcentrale in de Eemshaven, zodra de Chinezen en Indiërs die techniek hebben uitontwikkeld, en klaar ben je.

 

En oh ja, eet geen broccoli! Je krijgt er gas van. Methaan zelfs, nog veel erger dan CO2!

Drie Kusjes van EnergDriekus Vierkant.

p.s. politici: zet geen windmolens in dorpen. Je sloopt de sociale structuur in die dorpen. Boeren die hun land verkopen of verpachten aan windexploitanten worden er met de nek aangekeken, hun machines worden gesaboteerd. Ze zijn niet meer welkom op de voetbalclub. Je gaat toch geen windmolens op 400 meter afstand van huizen neerzetten. Dat klinkt permanent alsof er een Boeing over komt zetten. De bestuurders die dit beleid willen doorzetten hebben echt een klap van de windmolen gehad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s