Zaanstad: Mogelijk geen intocht bij gelijk tegenstanders kabouters

Zaanstad: Mogelijk geen intocht bij gelijk tegenstanders kabouters

door de omvangrijke en man van postuur Driekus Vierkant

13 november 2018 15:26

De gemeente Zaanstad vreest dat de landelijke intocht geen doorgang kan vinden als de rechtbank de stichting Majority Perspective volledig in het gelijk stelt. De stichting eist dat kabouters worden ontdaan van de in hun ogen racistische stereotyperende kenmerken en gedragingen.

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het kort geding dat is aangespannen door Majority Perspective. De stichting wil dat kabouters niet worden afgebeeld als kleine mensjes en dus ook geen puntmutsjes dragen.

Ook moet de kleding worden aangepast en mogen de kabouters geen onderdanige rol vervullen. Het kort geding draait niet om een volledig verbod van de intocht.

De advocaat van de gemeente Zaanstad zei dat als alle vorderingen worden toegewezen, de organiserende partijen te weinig tijd hebben om deze veranderingen door te voeren en het programma te wijzigen.

De intocht staat gepland voor aanstaande zaterdag in Zaandam, in de gemeente Zaanstad. De advocaat vulde aan het gevoel te hebben dat de stichting expres lang heeft gewacht met het indienen van het kort geding.

Er is volgens gemeente een roetveegpietenbeleid

De gemeente benadrukt dat er voor de intocht al een ‘kaboutersmetgevarieerdpostuurbeleid’ wordt gehanteerd, in navolging van de omroep NTR. Daar vallen kleine kabouters ook onder.

De omroep stelt: “Naargelang kabouters jonger zijn, zijn ze kleiner, net als bij echte mensen.” De advocaat van de NTR zei dinsdag dat er bij de intocht tientallen soorten kabouters zullen zijn met uiteenlopende grootte. De omroep verzorgt zaterdag de uitzending.

De advocaat van de gemeente vulde aan dat er in de afgelopen jaren al aanpassingen zijn doorgevoerd. Zo is de kleding veranderd en hebben de kabouters geen piepstemmetjes meer. Ook is er voorafgaand aan de intocht ruimte geboden om in discussie te gaan.

Vrijwilligers kunnen lengte kabouters zelf kiezen

Er doen ook vrijwilligersorganisaties mee aan de intocht. Die mogen echter zelf bepalen hoe groot de kabouters zijn. De NTR heeft de organisaties wel gevraagd om hun richtlijn te volgen.

De advocaat van de Nederlandse Staat zei daarop dat het debat over kabouters al lang volop aan de gang is en dat het vooral een dialoog moet blijven en niet moet leiden tot dwang vanuit de overheid.

‘Kabouters leiden tot gevoelens minderwaardigheid’

De stichting blijft bij het standpunt dat de kabouter een discriminerend figuur is en dat de aanpassingen niet ver genoeg gaan. “Er is nog steeds een kleine kabouter!”, zei de advocaat van Majority Perspective fel.

De stichting voelt zich gesterkt door eerdere uitspraken. Zo besloot een bestuursrechter in Amsterdam in 2014 dat de kabouters als figuur met puntmutsjes en te grote schoenen en kruiwagentjes “bij kleine mensen tot gevoelens van minderwaardigheid leidt en daarmee tot een negatieve stereotypering van de kleine mens”.

Een werkgroep van de VN noemde de kabouterfiguur in datzelfde jaar een uiting van racisme, die via het onderwijs bestreden moet worden.

De rechtbank doet woensdag om 16.00 uur uitspraak.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s