Zaanstad: Mogelijk geen intocht bij gelijk tegenstanders Sinterklaas

Zaanstad: Mogelijk geen intocht bij gelijk tegenstanders Sinterklaas

 13 november 2018 13:46

De gemeente Zaanstad vreest dat de landelijke intocht geen doorgang kan vinden als de rechtbank de stichting Religious Perspective volledig in het gelijk stelt. De stichting eist dat Sinterklaas word ontdaan van de in hun ogen het christendom ondermijnende kenmerken en gedragingen.

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het kort geding dat is aangespannen door Religious Perspective. De stichting wil dat Sinterklaas niet word afgebeeld als heilige en dus ook geen mijter of andere religieuze gewaden of accessoires dragen.

De kleding moet worden aangepast en Sinterklaas mag geen overheersende rol vervullen. Het kort geding draait niet om een volledig verbod van de intocht.

De advocaat van de gemeente Zaanstad zei dat als alle vorderingen worden toegewezen, de organiserende partijen te weinig tijd hebben om deze veranderingen door te voeren en het programma te wijzigen.

De intocht staat gepland voor aanstaande zaterdag in Zaandam, in de gemeente Zaanstad. De advocaat vulde aan het gevoel te hebben dat de stichting expres lang heeft gewacht met het indienen van het kort geding.

Er is volgens gemeente een inclusief Sinterklaasbeleid

De gemeente benadrukt dat er voor de intocht al een ‘Inclusief Sinterklaasbeleid’ wordt gehanteerd, in navolging van de omroep NTR. Daar valt een christelijke Sinterklaas ook onder.

De omroep stelt: “Naargelang Sinterklazen West-Europeser zijn, zijn ze christelijker.” De advocaat van de NTR zei dinsdag dat er bij de intocht tientallen soorten Sinterklazen zullen zijn met uiteenlopende religieuze kenmerken. De omroep verzorgt zaterdag de uitzending.

De advocaat van de gemeente vulde aan dat er in de afgelopen jaren al aanpassingen zijn doorgevoerd. Zo is de kleding veranderd en zijn er heidense Sinterklazen, Joodse Sinterklazen, Atheïstische Sinterklazen, Islamitische Sinterklazen, Agnostische Sinterklazen en willen ze Christelijke Sinterklazen niet uitsluiten. Ook is er voorafgaand aan de intocht ruimte geboden om in discussie te gaan.

Vrijwilligers kunnen type Sinterklaas zelf kiezen

Er doen ook vrijwilligersorganisaties mee aan de intocht. Die mogen echter zelf bepalen hoe religieus hun Sinterklaas zich uit. De NTR heeft de organisaties wel gevraagd om hun richtlijn te volgen.

De advocaat van de Nederlandse Staat zei daarop dat het debat over Sinterklaas al lang volop aan de gang is en dat het vooral een dialoog moet blijven en niet moet leiden tot dwang vanuit de overheid.

Sinterklaas leidt tot associaties met religie’

De stichting blijft bij het standpunt dat Sinterklaas nog steeds met het christendom wordt geassocieerd, christenen belachelijk maakt, en dat de aanpassingen niet ver genoeg gaan. “Er is nog steeds een christelijke Sinterklaas met notabene een kruis op zijn mijter!”, zei de advocaat van Majority Perspective fel.

De stichting voelt zich gesterkt door eerdere uitspraken. Zo besloot een bestuursrechter in Amsterdam in 2014 dat Klaas met zijn staf, mijter en de benaming Sint “bij religieuze mensen tot gevoelens van minderwaardigheid leidt en daarmee tot een negatieve stereotypering van de christen”.

Een werkgroep van de VN noemde Sinterklaas in datzelfde jaar een uiting van racisme, die via het onderwijs bestreden moet worden.

De rechtbank doet woensdag om 16.00 uur uitspraak.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s