IJzervreters

IJzervreters

door Driekus Vierkant, de man van staal 

Goidag laiverds! Weten jullie nog? Een van de allereerste Driekus topics waardoor het hele provincietehuis op zijn kop stond? Het ging over alumni.. alunium.. alumni… allummini.. alleminimuimfabriek Aldel te Farmsum!

Korte heropverfrissings: Aldel ging bijna failliet. Personeel bijna op straat. Provincie wilde wel ff geld storten. Kort berichtje in Krantje. Driekus vond dat maar raar en na een kwartiertje googelen op een zaterdagochtend in de bedstee vond de Driekus redactie dat aluminiumfabriek Aldel een verliesconstructie was, met een winstconstructie in Zug, Zwitserland. Dat terwijl de provincie Groningen van plan was om een paar miljoen euro in Aldel Farmsum te steken, zonder enig onderpand. Hadden die ambtenaren weer liggen slapen. #Luieambtenaren. En de staten ook. #Luiestaten. Driekus waarschuwde: dat geld raak je kwijt! En stelde een paar goede kritische vragen. Graag gedaan, nog, provincie! Niet dat het iets uitmaakte, want ondanks een boze gedeputeerde en geschrokken ambtenaren maakte de provincie alsnog miljoenen over en even later -goh echt- ging Aldel failliet, publiek geld WEG. Ons geld, jouw geld, niet hun geld. #Headdeskt.

We weten allemaal dat politici gaan glimmen als ze ergens banen kunnen scheppen. Want voor banen scheppen zijn zij op Aard gekomen. Heroïsch en van Goeden Inborscht als zij zijn, zullen zij zichzelf op den laatsten plaats zetten teneinde het volk aan een baan te helpen. Ja en met bakken publiek geld smijten dus. Ons geld, jouw geld, niet hun geld.

Blijkbaar zitten er zware metalen in het water want bij de provincie staan ze alweer te glibberen van geluk dat er mogelijk een metaalsmelterij komt. Deze keer staal in plaats van alu.. alimiun… arg! allemmenium. Maar dat is lood om oud ijzer. Een fabriek! Met smeltend metaal! Banen! Hoezee!

Hoe zit dat? Van Merksteijn is een mooi bedrijf dat staaldraad veredelt tot hekwerken en betonwapening. Het bedrijf zit ergens in het oosten van het land. En ze werken over de hele wereld. Ze kopen staal in, maken er iets moois van en verkopen het weer door.

Een paar jaren geleden bedachten ze: we zijn veel te afhankelijk van leveranciers, dus weet je wat? We gaan achterwaarts groeien door zelf ons staal te maken. Pakken we die marge zelf, en doei leveranciers.

Maar ja, zelf hadden ze geen plek. En in Rotterdam was ook geen plek. Dus was er maar 1 optie: Groningen. Uiteraard een mooie aanwinst voor Groningen Seaports.

Wat is er nou eigenlijk nodig om een staalfabriek te runnen?

 • betaalbaar lapje grond
 • veel stroom
 • schroot
 • logistieke infra
 • mensen
 • vergunningen
 • een goede staalmarkt

Nou, een lapje grond is er wel hoor, in de Eemshaven. Check.

Stroom? Koppel maar eem direct op de energiecentrale, stroom zat hier en door rechtstreeks een paar 220 volt lijntjes op de centrale aan te leggen ontwijk je mooi alle energiemilieuheffingen. (Ho wacht, wat, ze betalen geen belastingen op stroom??) Nou ja, in elk geval, check.

Schroot? Ja dat is er wel, Groningen sloopt toch 3/4 van alle huizen. Nee geintje, maar komt wel goed met dat schroot. Check.

Logistiek? Prima vaarverbindingen en weinig files. Check.

So far so good, niet?

Maar mensen? Er moeten honderden mensen structureel aan het werk. Maar er staan alleen al op Indeed meer dan 2000 vacatures voor technisch personeel in de regio. Er is een extreem tekort aan technici. Duizenden nodig. En de mensen die niet willen werken? Nou die willen niet. Probleem dus. Je kan wel banen scheppen maar als er geen mensen zijn om ze in te vullen, dan heeft het allemaal weinig zin he. Hai toch!

Oh en die vergunningen? Weet je wel hoeveel stikstof er vrij komt bij de bouw van een staalfabriek? Laat staan dat ding aanslingeren, en de kolen(!)centrale ernaast. Dat is wel een dingetje. Oeps.

Drie keer raden waarom de provincie Groningen zo extreem strikt is met het stikstofplafond voor boeren. Ze willen de stikstofuitstoot zo klein mogelijk krijgen, zodat er ruimte ontstaat voor de bouw en operatie van fabrieken.

Hier ziet u waarom de gedeputeerde zo star was. Zich verschanste in het provincietehuis. LTO het slechte nieuws liet brengen.

Doei boeren, hoi fabriek! Dat is de afweging. Kil. Alsof je iemand doodschiet om een ander te redden. Een onmogelijke keuze. De provincie doet het gewoon. Niet even verder nadenken, of dat stikstofplafond wel zo redelijk is, of het wel nodig is. Nee, gewoon rücksichtlos de boeren kaputt want BANEN. Met banen scheppen bouw je kudos op binnen je partij, kun je op een zeepkist de held uithangen, ja nog even en je wordt stas in een komend kabinet! Of minister. Hallo Europa! Oh ehm nee sorry wacht ff het ging natuurlijk om de banen. Toch?

Maar wacht ff. Er was nog een ingrediënt. Een goede staalmarkt. Daar kunnen we kort over zijn. De staalmarkt is naar de kloten. China, India, Brazilië en Oekraïene geven geen bal om veilig werken, om het milieu, om goede salarissen. Die landen produceren op de smerigste manier staal en ze dumpen het over de hele wereld. Trump reageerde met een invoerheffing die ook de Europese producenten treft, waardoor de goedkoop producerende landen nog meer staal in Europa dumpen. Europa is uiteraard weer te zwak om adequaat te reageren dus de Europese staalhandel ligt op zijn gat… en de autofabrikanten (de grootste markt) produceren op een dieptepunt, dus het is kommer en kwel in de staal.

Ha denkt u, die Driekus die roept maar weer eens wat. Leest u zelf even op Tubantia. Dit had de Grunneger pers even gemist maar uw Driekus niet. En lees ook maar even dit artikel in DvhN: STAALINDUSTRIE IN CRISIS.

Krantje
Krantje 8 november 2019

Of lees wat de ABN AMRO zegt.

Concluderend:

 • Geen mensen, geen banen
 • Geen staalmarkt, geen fabriek

Maar is uw provinciebestuur wel op de hoogte van dit alles? Ze blijven vasthouden aan die strenge stikstofnormen. Hebben ze dan ijdele hoop dat die fabriek er toch komt Gaat de provincie straks boeren onteigenen voor een fabriek die er nooit komt?

Dus hier wat vragen. Gratis. Voor de Staten:

 • Klopt het dat u de strengste stikstofnormen voor boeren hanteert om stikstofruimte te scheppen voor een fabriek?
 • Klopt het dat u ammoniak tegen stikstofoxiden uit wil ruilen? Bent u ermee bekend dat dit volstrekt andere varianten van stikstof zijn, met andere effecten en in de werkelijke wereld niet tegen elkaar uitwisselbaar zijn?
 • Bent u bekend met het beperkte aanbod van technisch personeel voor de bouw en operatie van een fabriek? Bent u bekend met de vele vacatures en bent u het met ons eens dat die honderden banen niet ingevuld kunnen worden?
 • Bent u bekend met de grote problemen in de mondiale staalmarkt? Beseft u dat deze de exploitatie van een nieuwe staalfabriek onmogelijk maken?
 • Welke andere fabrieken denkt u nog te kunnen planten dan?
 • Hoeveel geld is er inmiddels in dit project gestoken?
 • Bent u bereid, gezien alle bovenstaande informatie, uw beleid te heroverwegen?

 

Wij zouden een voordeur van staal nemen.

Drie Kusjes.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s