Leve Europa

Leve Europa. De EU is dood, leve de EU!

Door Driekus Vierkant, te Milaan – Rome – Parijs – Athene – Barcelona – Londen – Kiel-Windeweer

Moi! Dat is Gronings voor hallo. Frans voor me. Moi moi is Fins voor doei. We kunnen alle vooroordelen en tegenstellingen tussen Europeanen uitvergroten en ze zijn allemaal waar. Italianen zijn onbetrouwbaar, Duitsers hebben geen humor en Brits eten is vies. Fransozen stinken en Griekse vrouwen zijn bloedmooi tot hun 30e.

Wat hebben Europeanen elkaar bevochten. Om andere stammen te veroveren, om grondgebied. Om welvaart te bouwen ten koste van de ander. Later om geloof. Miljoenen mede-mensen over de kling gejaagd vanwege heilig geloof in een heilig sprookje. En waar Nietsche voor waarschuwde: als we geen oorlog meer voeren om geloof, dan voeren we veel heftiger oorlogen over de inrichting van Europa: socialisme, communisme, kapitalisme of fascisme?

En nu hebben we al effe een tijdje geen oorlogen. Nog nooit was het zo vredig in Europa. Want we vonden een modus. Die van gezamenlijke opbouw van welvaart. Vrije handel. Vrij verkeer van goederen, en van mensen. Dit bracht ons allen vrede en welvaart. Weg met het populisme.

De meest welvarende landen ter wereld liggen in Europa. Scandinavië. Nederland. Duitsland. En steeds meer Europese landen voegen zich bij dit rijtje. De welvaart neemt overal in de wereld toe, in Europa is het leven het best.

Welvaart is niet je dikke bankrekening, een villa of een dikke trekker. Welvaart is dat je in vrede, veiligheid, gezondheid en geluk kan leven. Dat de overheid je met rust laat. Dat je kinderen zonder zorgen in de frisse buitenlucht kunnen spelen. Dat je kan zijn wie je bent. Dat je je kan ontwikkelen. Waar aandacht is voor milieu, mensenwelzijn en dierenwelzijn. En waar je je economisch kan ontwikkelen.

Als je veel reist dan zul je ervaren welke rijkdom wij Europeanen hebben. We zijn niet zo ontworteld als bijvoorbeeld Amerikanen. We hebben een enorm rijke historie, met cultuur, kunsten, architectuur. We hebben prachtige natuur in ons continent. We hebben enorme diversiteit in culturen en dat mengt allemaal met elkaar.

Je kunt heel veel van de EU zeggen, maar we hebben het in Europa echt goed voor elkaar. En dat willen we graag zo houden. En dat kan.

We hebben wel wat uitdagingen.

De wereld verandert
De eerste uitdaging is de opkomst van andere powerblokken in de wereld. De USA was al zo’n powerhouse, vriendjes van Europa. Maar wat te denken van de opkomst van China, India, Rusland en bijvoorbeeld Brazilië? En vergeet Afrika niet. Landen waar miljarden mensen wonen, die allemaal zo’n levensstijl als de onze najagen.

Geo-politiek blok
Denk je nou echt dat het Nederlandje in zijn eentje een economisch beleid kan voeren dat die machtsblokken in toom weet te houden? Ja die VoC mentaliteit is mooi, en als onderkruipertje boxen we in de zwaarste gewichtsklasse. Wij leven van de internationale handel, en we zijn daar de beste in. Maar laten we realistisch zijn: de macht die we in de gouden eeuw hadden komt nooit meer terug. We hebben een verenigd Europa nodig om op het wereldtoneel positie te behouden, om onze positie en welvaart te behouden. We willen dus juist een EU die gezamenlijk aan geo-politiek doet. Hoe krachtiger en hoe vereender hoe beter. We hebben de EU wat dat betreft politiek-bestuurlijk veel te complex ingericht, waardoor eigenbelangen van landen één internationaal beleid erg lastig maakt.

Immigratiebeleid
Door de opkomst van Internet wordt alles transparant en toegankelijk: mensen uit andere continenten krijgen een veel te positief beeld van ons voorgeschoteld, via Instagram bijvoorbeeld. Ook in die continenten gaat de welvaart met grote schreden omhoog. Het aantal mensen echter ook. En zo stabiel, veilig en welvarend als hier is het er echt niet. Iedereen zoekt geluk. En denkt het hier te kunnen vinden. En in de basis is dat prima: als jij denkt hier te kunnen bijdragen aan het opbouwen van de welvaart dan ben je van harte welkom. Ben je echter van plan om hier een free-ride te krijgen, of als je onze liberale en sociale verworvenheden denkt te kunnen ondermijnen, dan moet duidelijk zijn dat je hier niets te zoeken hebt. We helpen je graag je eigen land op te bouwen, zeker als daar handel voor ons in zit. Hier gaat iets mis in de EU: de EU zou een sterker verenigd immigratiebeleid moeten voeren. Omdat de EU in dit beleid faalt, ontstaat onrust in de maatschappij en dat leidt tot Europa’s grootste vrees: populisme en de roep om hier als land autonoom in op te treden.

Bescherming
Welvaart is ook bescherming door de overheid. De EU is de enige wereldmacht die wel opkomt voor jouw privacy, en grote industriële machtsblokken probeert te breken. Je rechtsbescherming is nergens zo goed geregeld als hier in de EU. Die wel voorop loopt als het gaat om mensenrechten, dierenrechten en het milieu. Je kan als Nederland echt niet de hoogste milieunormen gaan stellen terwijl net over de grens andere regels gelden. Bedrijven eisen -terecht- een level playing field met gelijke kansen, wetten en normen om wereldwijd eerlijk en concurrerend te kunnen handelen. Je wil juist een EU die hier krachtig in is. Nog krachtiger dan nu. En ook andere continenten dwingt dezelfde normen te hanteren. Dit kan Nederland nooit zelf. En de noodzaak is hoog.

Verdeling van welvaart
Een ander probleem binnen de EU is de interne verdeling van welvaart. Nivellering is een manier om welvaart en vrede in heel Europa te krijgen en om populisme de kop in te drukken. Plat gezegd pompen we miljarden naar het Oosten en Zuiden van de EU. Helemaal geen verkeerde intentie. De uitwerking is echter waar het mis gaat. Corruptie duwt dat geld in handen van een elite in die landen. Het geld wordt hier opgehoest door de middenklasse, die wordt uitgehold. Europese nivellering veroorzaakt zowel hier als daar denivellering. Oeps. En dat geeft onrust. We hebben betere checks and balances nodig als het gaat om wie de nivellering betaalt, en wie het wat oplevert. We moeten het veel meer als investeringen gaan zien waar uiteindelijk alle Europeanen beter van worden. Bij investeringen gaan de kosten voor de baten uit: niks mis mee. Mensen in landen zoals Nederland hebben alleen het gevoel dat zij de investeringen onevenredig moeten dragen terwijl de baten uitblijven. Dit werkt populisme in de hand. In de opkomende landen zien mensen alleen de lokale elite profiteren van de EU, en ook dit werkt populisme in de hand. De EU -zoals het nu is ingericht- draagt dus met haar beleid bij aan de opkomst van haar grootste vrees: populisme.

Nexit = Nederland kapot
Nederland is een handelsland. Wij hebben onze welvaart te danken aan open grenzen, ja ook aan de vaak verfoeide euro. Een streep zetten door de EU is een streep zetten door onze welvaart. Domste zet die ons land kan doen.

Uit de EU stappen is echt geen oplossing. Het EU van D66, VVD, PvdA en CDA werkt populisme in de hand, precies wat ze niet willen. We zullen de EU dus beter moeten maken. We deden in dit blog al wat voorzetten. Welke suggesties heb jij?

 

drie kusjes – tres besos – trys bučiniai – trois baisers – trije tútsjes – tres petons – dräi Kuss – τρία φιλιά – kolme suudelmaa – tre kyss – tre baci – three kisses – tri poljupca – tre kyssar – három csók – drei Küsse – drie dikke smokken op je Italiaanse billen: leve de internationale taal der liefde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s