Feminisme

Feminisme

Door feministe en vrouwenliefhebber Driekus Vierkant

Feminisme is: het streven naar volstrekte gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Dat vrouwen dezelfde rechten en mogelijkheden hebben als mannen en dezelfde verantwoordelijkheden dragen. Een fantastisch streven. Voor ons Driekussen is het niet meer dan normaal dat je elkaar gelijkwaardig behandelt. Ieder mens is gelijkwaardig. Gelijkwaardig is overigens wat anders dan gelijk zijn want niemand is gelijk. Iedereen is uniek en lekker anders of raar zelfs. Maar wel gelijkwaardig.

Je kan mensen maar moeilijk sturen. Van nature kiezen mannen en vrouwen voor bepaalde rollen en beroepen. In de zorg bijvoorbeeld, of in de bouw. Of thuis voor de kinderen zorgen, of juist niet: het kan je beperken in je onafhankelijkheid, of het kan je juist extra ruimte geven om verder te komen, als je partner de zorg voor de kinderen opneemt.

Steeds meer mannen kiezen ervoor om ook meer thuis te zijn en tijd met de kinderen door te brengen. Maar nog lang niet allemaal. Die taken kunnen prima 50/50 worden verdeeld. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om wel een carrière na te jagen. En wat zou helpen is betere kinderopvang. Waar dan niet alleen maar vrouwen werken dan hè.

Zeker in zo’n crisistijd als deze zal iedereen aan de bak moeten. Die miljarden moeten worden terugverdiend. Het zou normaler moeten zijn dat wij allemaal meer inkomensgelijkheid willen en ook voor de ander op willen komen. Als een vrouwelijke medewerkster even goed is als een mannelijke medewerker, maar minder hard met de vuist op tafel slaat, dan moet je als werkgever de guts hebben om haar even goed te belonen als de man, die wel met vuist op tafel slaat. Dat is gelijkwaardigheid. En ook zal zij zelf meer voor zichzelf op moeten durven komen.

Mensen die bewust overheersen zijn meestal onzeker, of ze weten niet beter als ze het onbewust doen. Mensen die hun partner kleineren, intimideren of overheersen door ze te willen veranderen en het bloed onder hun nagels vandaan halen zijn meestal behoorlijke krengen m/v.

Mensen die zichzelf onderwerpen en afhankelijk maken: zelf weten, maar accepteer je situatie, en klaag niet. Als je niet gelijkwaardig behandeld wordt, en je wil dat wel: doe er dan iets aan: maak het bespreekbaar, kaart het aan, verander het. En lukt dat niet: ga dan weg uit die situatie. Je verdient beter.

Gelijkwaardigheid is niet als man of vrouw in de slachtofferrol kruipen. Doe niet zo onzeker. Want daarmee doe je jezelf tekort, en zet je een ander in de positie van overheerser. Misschien wel onterecht vals. Lekker passief-agressief ben jij dan. Het is dan wel heel makkelijk om te roepen dat het allemaal aan een ander ligt. De ander zal wel keuzes maken als jij ze niet maakt en daar zie je dan je gelijk in dat de ander dominanter is. Door je zo op te stellen werk je verdere feminisering tegen.

Gelijkwaardigheid is niet als man of vrouw overheersen. Morele overheersing is eng. Stop daarmee. Jouw mores is hoogstwaarschijnlijk niet de hoogst haalbare, en niet het meeste gewogen hè. Dat je jouw interpretatie van hoe mensen moeten leven een ander oplegt en voor ze wil bepalen. Dit geldt voor partners, en bijvoorbeeld ook voor vrouwen die andere vrouwen omlaag sabelen, waarom nou toch, help elkaar juist een beetje verder, hè. Dit geldt ook voor vrouwen die vinden dat mannen zich meer vrouwelijk moeten gedragen. En andersom net zo.

Je hoeft je namelijk helemaal aan niemand aan te passen. Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen. Je hoeft helemaal geen vrouwelijke of mannelijke eigenschappen aan te meten om mee te hoeven doen. Lekker jezelf zijn en je ding doen en zorgen dat je op je capaciteiten wordt beoordeeld. En ja, daar moet iedereen voor zorgen; dat je capaciteiten gelijkwaardig beloond worden. Dan kan iedereen ervoor gaan. Leven en laten leven. Lief zijn. Allemaal een beetje stout zijn. Plagen.

Driekus houdt van onafhankelijke, zelfstandige, sensuele en zelfbewuste vrouwen. En natuurlijk vinden sommigen daar weer wat van. De twitterboer van middelbare leeftijd uit Kiel-Windeweer vindt dat hij het recht heeft om zijn seksualiteit te uiten door elke vrijdag artistieke plaatjes van prachtige vrouwen te delen. Wil je ze niet zien: dan volg je Driekus toch niet. Maar bij Driekus is ruimte genoeg voor een twitterboerin die op maandag #dezweeperover gaat beheren. Okay, toegegeven, Driekus is soms best seksistisch, dat maakt hem tot een grappig sappig karakter toch?

Er zijn overigens best veel soorten feministen. Verreweg de meeste Nederlanders – man en vrouw – zijn gelukkig normale feministen, ze streven naar gelijkwaardigheid. Helaas is er nog wel inkomensongelijkheid, en daar kunnen – moeten – mannen en vrouwen samen aan werken. Ja en er zijn helaas mannen die vrouwen proberen te overheersen. Blijf weg bij die foute mensen.

Ach, en dan heb je nog een handjevol afwijkende feministen. Er zijn mannenhaatsters – alsof alle mannen per definitie fout zijn – ja ga alles vooral veralgemeniseren en polariseren, dit type feminist heeft zelf niet door dat ze zichzelf met die negatieve houding van alles ontzegt. Een puntje van zorg blijft dat mannen vinden dat vrouwen zeuren en vrouwen vinden dat mannen willen bepalen. Doe allemaal wat relaxter hè.

Er zijn ook luie feministen, die wel de rechten willen maar niet de verantwoordelijkheden willen dragen. Want of je nu man of vrouw bent, als jij denkt dat je met 32 uur per week werken de top kan bereiken, dan leg je het gewoon af tegen iemand die er voor 40, 50 of 60 uur per week voor gaat en al die vrije tijd met vrienden, familie, gezin of hobby’s wel laat liggen. Vrouw of man. Gelijkwaardigheid is – zoals we dit blog openden – namelijk ook gelijke verantwoordelijkheden. Dit betekent bijvoorbeeld thuis gelijkwaardige afspraken maken over wie voor de kinderen zorgt en de taken verdelen. Zodat je allebei de kans hebt om je te ontwikkelen.

Er is een stroming binnen het feminisme die wil dat vrouwen voorrang bij functies in mannenbolwerken krijgen, om de boel een beetje in balans te krijgen. Dat is dus geen feminisme. Vrouwen voorrang geven is anti-feminisme. Het staat haaks op het uitgangspunt van feminisme: volledige gelijkwaardigheid. Hoe goed bedoeld ook, voorkeur geven werkt averechts. Je wil toch niet de excuustruus zijn die er zit omdat ze vrouw is, in plaats van om wat je kan?

Bij gelijke geschiktheid moet je niet de voorkeur geven aan een man of aan een vrouw, maar zoek je naar een gezonde mix van man/vrouw, karakters en achtergronden. Zodat er vanuit vele invalshoeken kan worden beoordeeld en gehandeld. Het is beter voor je organisatie.

Gelukkig is dit maar een klein schreeuwend clubje. En toch krijgen ze te veel podium, omdat ze zo fanatiek zijn en geen echte voorstellen doen hoe het wel beter kan. Humorloos ook. En opportunistisch. Ze zullen geheid boos worden om dit blog. Want boos, dat is hun lifestyle. Kom je niet ver mee.

In Nederland zijn spijtig genoeg relatief veel luie feministen. Nergens anders in Europa werken vrouwen zoveel parttime. Nergens anders in Europa is kinderopvang zo slecht geregeld. Betere kinderopvang betekent meer ruimte voor economische ontwikkeling en onafhankelijkheid en gelijkwaardigheid. Gelukkig is komt het verder vanzelf goed: er studeren bijvoorbeeld meer vrouwen dan mannen. En gelukkig is Nederland een van de meest gefeminiseerde landen op deze aardbol. Kan het beter? Jazeker, door met elkaar de dialoog aan te blijven gaan, door verantwoordelijkheid te nemen, en niet door te slaan in anti-gelijkwaardigheid.

Gelijkwaardigheid is ook dat je lekker foute grappen over elkaar kan maken. Over mannen, over vrouwen, over iedereen en alles. Niet alleen maar grappen over 1 groep: anders is het niet gelijkwaardig hè. Overigens is het ook totaal niet gelijkwaardig als mannen voor vrouwen de deur openhouden, de rekening van het diner betalen, maar het is wel hartstikke galant. En het is super sexy als er de waardering voor de open deur er is, en het goedkeurend knikje voor het diner. Dus allemaal, de manier om er te komen is door je in te zetten, samen, maak er geen strijd tegenover elkaar van.

Toch wel weer lastig hè, dat een man, notabene een dikke twitterboer van middelbare leeftijd uit Kiel-Windeweer, dit alles weer even moet oppennen, voor de dames. Dat het een vrouw niet lukt om dit helder uiteen te zetten. Nou hebben wij een verrassing voor u, dit blog is geschreven door een vrouwelijke Driekus. Hartjes.

Drie gelijkwaardige kusjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s