2020 DE FILM

Door screenwriter Driekus Vierkant

Openingsscène 

Beeld: een drone die over 050 centrum vliegt. Het stormt. Donkere lucht. Regen. Wind. Symbolisch waait een nat krantje over uitgestorven Grote Marktje. De Martinitoren. Woekerend onkruid. Lege ambtenarenkantoren, ingegooide ramen. Fietswrakken en schuin geparkeerde verlaten auto’s, nog met de deuren open en kapotte ramen. De drone vliegt door naar Martinikerkhof en schiet ergens bij een middeleeuws gebouw een kelderraam in. 

Daar zit de hoofdrolspeler. Verschanst. Met blikken eten van de Aldi, een wand vol rollen wc-papier en een dikke buks unit op tafel. Hij zit strak ingepakt in een overall en daarop dikke lagen kleding, want de energievoorziening ligt er al maanden uit. Dikke baard. Vuil op het gezicht. Hij tuurt uit het raam. 

Je ziet nu wat hij ziet. Een blik op het Martinikerkhof, op straatniveau. Net boven de straatstenen zie je aan de overkant iemand over het Martinikerkhof scharrelen. Vroeger waren het politici, ambtenaren en alcoholisten die deze plek onaangenaam maakten. Maar aan het loopje zie je dat dit geen gewone verloren dronkaard is. Hij sleept met een been. Matige motoriek. De camera zoomt in. Het is een fakking zombie! Een dode blik, halfvergane wangen, gescheurde kleren. Ooit nette kleren trouwens. Strakke pantalon, mooi jasje, nette schoenen. Nu zwalkt hij daar. Kwijlend en grommend, doelloos maar dodelijk besmettelijk. 

Je ziet de hoofdrolspeler de buks pakken. Een knal. Duiven vliegen op. De zombie valt om, precies met zijn hoofd op de rand van een bankje. Zijn schedel splijt open en de donkere rottende derrie splettert eruit. Lekkere GORE. De sfeer is gezet.

Uitlegscène

‘Fokking pandamie. Fokking chinezen. Fokking zombies’, roept de hoofdrolspeler door een 27MC bakkie. Het kraakt aan de andere kant. ‘Driekus, alles goud mienjong?’ Driekus bevestigt door drie keer de knop in te drukken. ‘Ik had eem bezoek, Schetema, begriepst ja wel wat veur aine ja. Hou is’t thoes?’ Schetema rochelt en zegt terug: ‘Alles goud. Gerda is hier. Heb die Rooie van 91 al een tijdje niet meer gezien. Zal er ook wel eentje zijn geworden.  

Flashback

We zien tv-beelden van eerder dat jaar. Vrouwelijke reporter in China. Ze legt uit dat er een virus rondwaart, waar mensen flink ziek van worden, dan ineens fysiek lijken te herstellen. Het eerste geval was gebeten door een vleermuis. Hondsdolheid, dacht men. Maar de symptomen zijn anders. De rode waas, de blinde woede, de de afname van cognitieve functies, en de uitval van lichaamsfuncties, maar ook de sterke toename van spierkracht. Op dat moment springt er grommend een mens tussen haar en de camera. Een gil, en het signaal valt weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s